A kertészkedés, ház körüli teendők és szépségápolás fegyvere: a kávézacc

A kertészkedés, ház körüli teendők és szépségápolás fegyvere: a kávézacc

  • img

    A kertészkedés, ház körüli teendők és szépségápolás fegyvere: a kávézacc

    Reggel az első teendőid közé tartozik lefőzni egy kávét, sőt naponta többször is fogyasztod az élénkítő feketét? Akkor van egy remek hírünk, mert most megtudhatod cikkünkből, hogy az utána megmaradt kávézaccot nemcsak a kuka kedveli, ugyanis kerted és egészséged is hálás lesz érte, ha felhasználod. Meg fogsz lepődni, hogy mennyire hasznos dolgot hajítasz ki nap mint nap a szemétbe. :)

    Tápanyag a növényeknek: Imádod a növényeidet és mindent megteszel egészségükért? Akkor adj hozzá a virágföldhöz egy-két evőkanál kávézaccot is, így további hasznos tápanyagokhoz juttatod őket, amit idővel láthatóan meghálálnak majd a szépségükkel. Ne hagyd ki a kerted egyik lakóját sem!

    Rovarok ellen: Bizony sokszor bosszúságot okoz az, amikor hangyák sokasága lepi el az olyan területeket, amiket nem kéne. Ez ellen is hasznos eszköz a zacc, ugyanis szagsemlegesítő hatása miatt a hangyák, rovarok is elvesztik a növények illatát, így érintetlen marad a körbekerített terület. Egy fém tálkába rakott kávézacc meggyújtásával pedig a legyeket is távol tarthatjuk, pl. egy piknik alkalmával.

    Kék hortenzia? Naná! Bár a természetben eredetileg csak fehér és rózsaszín hortenzia fordul elő, mégis megváltoztathatod a virágod színét egy kis kávézaccal. A magyarázat egyszerű: ha rendszeresen zaccot szórsz a hortenzia köré, megváltozik a föld PH értéke, így a növényed pompás kék színt fog ölteni.

    Szagok megszűntetése: Gondoltad volna, hogy legfőbb hatása az, hogy semlegesíti a szagokat? Pedig így van, akár hűtőszekrényről, akár a hamutartóról beszélünk. De ha fokhagymát pucolsz és utána mosol kezet egy kis kávézacc bedörzsölésével, akkor is remek szolgálatot tesz. Továbbá házi kedvenced fürdetésénél is érdemes a samponjába keverni némi zaccot.

    Tisztítás, dugulás elhárítása: A kávézacc apró szemcséi remek szolgálatot tesznek takarítás közben, pl. súroláskor, legyen szó akármilyen makacs, zsíros foltról. Továbbá a dugulás elhárításában is hasznos, mivel apró szemcséi nem ragadnak le a lefolyóban, azonban a megragadt szennyeződéseket magával viszi.

    Test és arcradír: Ne félj a testeden is alkalmazni, hiszen szemcséi remekül hasznosíthatók bőrradírként, ráadásul jobban kíméli bőrödet, mint a kristálycukros vagy sós radírok. Csak keverd el mézzel vagy olívaolajjal, de akár a kozmetikumodba is teheted.

    Források: 1, 2, 3

    magyar