Milyen betegségek ellen nyújt pajzsot a kávé?

Milyen betegségek ellen nyújt pajzsot a kávé?

  • img

    Milyen betegségek ellen nyújt pajzsot a kávé?

    Az emberek többsége két részre osztható: akik el sem tudják képzelni a napjukat kávé nélkül, és akik csak ritkán vagy szinte soha nem hódolnak a szenvedélynek. Valaki imádja és ezer jótékony tulajdonsággal ruházza fel, míg mások elvből elutasítják. Többek között emiatt is oly vitatott témakör, így nem is csoda, hogy rengeteg kutatás megalapozó kérdése a kávé egészségre gyakorolt hatása. És hogy mi az igazság?

    Bár a kávéra minden test és elme másképp reagál, ha nem vagyunk várandósak, vagy nem küzdünk magas vérnyomással, akkor nagy valószínűséggel jó néhány pozitív hatással örvendeztethet meg minket a fekete ital.

    A kulcsfontosságú összetevő: a polifenol

    Nem mond számodra túl sok mindent ez a szó? Akkor elég annyit megjegyezned róla, hogy ez egy antioxidánsféle, ami sejtvédő hatású, így fellép a szabadgyökök ellen. Legerősebb szuperképessége a szívinfarktus elűzése. Emellett a degeneratív és krónikus megbetegedések ellen is felveszi a kesztyűt. A mi nyelvünkre lefordítva ez azt jelenti, hogy:

    • Csökkenti a kettes típusú cukorbetegség – felnőtt kori, helytelen életmódból és elhízásból adódó betegség – kialakulásának kockázatát.
    • Semlegesíti a karcinogéneket, és gátat képez a DNS-károsodásnak.
    • Fokozza a bélmozgást, és akadályozza az epesavak képződését, ezáltal elejét veheti a bélrendszeri daganatoknak. Napi két csészével már 25%-kal csökkenthetjük a daganat kialakulásának esélyét, míg az epeköveknek is fele annyi esélyük lesz kialakulni.
    • Közel 80%-kal visszaszorítja a májzsugor kialakulását, illetve a rendszeres alkoholt és dohányt fogyasztó egyéneknél a májkárosodás mértékét is redukálja.
    • Gátolja a fogszuvasodást.
    • Javítja a hangulatot.
    • Gyulladás- és fejfájáscsökkentő.
    • Az asztmás tüneteket csillapítja.
    • Mérsékli a depressziót és szellemileg fitten tart.
    • A Parkinson-kór kialakulásának őre. Számtalan kutatás rávilágított, hogy a rendszeres kávéfogyasztóknál kevesebb valószínűséggel alakult ki az időskorban jellemző, életet megkeserítő betegség, ami a végtagok remegésével, beszéd- és mozgáskoordinációs zavarokkal ját együtt. A betegség kialakulásához nagyon lesarkítva a dopaminszint csökkenése is hozzájárul, míg a kávé a neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok) dopaminszintjét megemelve véd a betegség ellen. 


    Miből mennyit és hogyan?

    Bármilyen kávéról is legyen szó, próbáljuk 2-3 csészében maximalizálni a napi fogyasztást. A polifenol hatása szempontjából nincs különbség, hogy feketén vagy ízesítve fogyasztjuk, de mint tudjuk, a túl sok tej és cukor nem kíméli szervezetünket. Itt kell megemlítenünk a tejport, ami viszont feketelistás! A benne található összetevők hátráltatják az antioxidáns munkáját.  Érdemes tudni, hogy a béldaganatok kialakulásának esélye az elfogyasztott kávé mennyiségének növekedésével csökken. Még mielőtt a vizet kávéra cserélnék, azért vegyük figyelembe, hogy az ajánlott napi koffeinbevitel hosszú távú túlfogyasztása szív- és érrendszeri károsodáshoz vezethet, tehát amíg az egyik betegség kialakulásának esélyét drasztikusan csökkentjük, addig egy másikat támogatunk. A megoldás tehát: a mérték!


    Mi a helyzet a koffeinmentes kávéval?

    Ahogy a teljesen alkoholmentes sör, úgy a koffeinmentes kávé is csak legenda. Bármennyire is jól cseng, elenyésző mennyiségű koffein mégis csak található benne, így a szív- és keringési betegségben szenvedők, valamint a várandós hölgyek óvatosan éljenek vele! A Parkinson-kórral és májgyulladásokkal szemben a koffeines testvéréhez hasonlóan fejti ki jótékony hatásait.  

    Ha kérdésed van, kérdezz szakértőnktől!

    magyar