Dolgok, amiket fontos tudni a kávé tárolásáról!

Dolgok, amiket fontos tudni a kávé tárolásáról!
A kávé megfelelő tárolása elengedhetetlen, ha szeretnénk élvezni frissen lefőzve. Végtelenül egyszerű megoldás, de a szétcincált kávészacsi befőttes gumival összekötve nem tartozik ide.

Az alap ott dől meg, hogy szakértők szerint tartalékot csak szemes kávéból érdemes felhalmozni, még akkor is, ha nem vagy kávésznob, ugyanis az őrölt kávét felbontás után szinte lehetetlen minőségromlás nélkül tárolni. Legnagyobb ellenség mindkét fajtánál az oxigén, de míg a babok ízén nagyjából 2 hét után érzed a különbséget, addig az őrölt verziónál 1 nap után szembetűnik majd a különbség. Erre egy nekünk is szokatlan, de jó tipp: épp csak annyi kávét vegyél, amennyire szükséged van az adott héten. Vásárold úgy, mintha zöldséget vagy húst vennél.  Jó, ez lehet, hogy túlzásnak hangzik… de a lényeg, hogy ne tárazz be hónapokra.

A kávé pörkölésénél szén-dioxid keletkezik, amely csak hetek alatt szabadul fel, ezzel kihozva az aromákat. Csavarunk a dolgon: azon kívül, hogy ne érje oxigén, nagyon fontos, hogy távozni tudjon a szén-dioxid. Ezzel a tárolás problémát már ki is küszöbölhetjük, mert ha a kávészemek aromazáró tasakban vannak, hagyhatod is abban őket, csak nagyon gondosan zárd le! Amennyiben sima papír a csomagolás, szerezz be egy légmentesen zárható csatos üvegedényt. Szemes és őrölt kávénál is működik, de csak akkor, ha tisztán tartod. A kávéban lévő olajok ráragadnak az üveg falára, és ezek majdnem minden esetben megavasodnak, amitől a kávé íze és illata is kellemetlenné válik.  

Mikor már megvan a kis csatos dobozod, benne a biztonságosan elhelyezett kávéddal, (úgyis tudod, de azért elmondjuk) ne hagyd a napon! Nagyon fontos, hogy legfeljebb szobahőmérsékleten tároljuk. Ne a szekrény legtetején, és ne is az ablakpárkányon a radiátor felett.

Hűvösebb hely javallott, de azért a frigóig ne jusson el. Hallottuk, láttuk és továbbra sem értjük, kik és miért fagyasztanak kávét. A kávébab egyik tulajdonsága, hogy erősen nedvszívó, és a hőmérsékletkülönbség miatt ki fog csapódni némi kondenzvíz, ami sietteti az oxidációt, ettől pedig szörnyen rossz ízű lesz a kávénk. Őrölt kávénál még ennyire sem érdemes felmerülnie a fagyasztás lehetőségének.

Összegezve: Ne hagyd, hogy közvetlen napsütés és levegő érje, tartsd relatív hűvös és száraz helyen, és ne fagyaszd le!