Kávészótár
A
Arabica
A két kávétípus egyike, mely a robustánál érzékenyebb a természeti hatásokra, tengerszint felett 900-2000 méteren terem, a 15-24 °C közötti hőmérsékletet kedveli. Termesztése munkaigényesebb, de magasabb minőségű, mint a robusta: több aroma anyagot, és mintegy feleannyi koffeint tartalmaz, ráadásul a savtartalma is kevesebb. Az arabica kávészemek hosszúkásak és laposak.
B
Baci
2/3 egységnyi eszpresszóból és 1/3 egységnyi folyékony tejszínből készülő kávékülönlegesség, melyet üvegpohárban szervíroznak.
Barista
Más szóval kávépincér és a kávéfőzés mestere, aki megtanulta a kávékészítés és a kávéfelszolgálás művészetet, fortélyait.
Bécsi pörkölés
A bécsi pörkölés a világos pörkölési módok közé tartozik, így a gyengébb aromájú kávékhoz megfelelő. Ránézésre a kávészemek felülete világosbarna színű és száraz.
Bica
Egy erős, kis csészéből fogyasztott feketekávé.
C
Crema
A jól elkészített kávé felszínét borítja, ami tulajdonképpen a készítés során felszabaduló szén-dioxid. Ez az igazi eszpresszó védjegye, jellegzetesen mogyorószínű, vastag krémréteg. Jelentősége abban rejlik, hogy ez a réteg védi meg a kávé aromájának elillanását.
D
Diplomatakávé
Eszpresszóból, tojáslikőrből és tejszínhabból álló kávékülönlegesség.
Doppio
Dupla eszpresszó, mely kétszeres mennyiségű kávéból és vízből készül, mint a sima eszpresszó, így végeredményben kb. 60 ml kávét kapunk.
F
Fair trade
Magyarul méltányos vagy becsületes kereskedelem. Olyan irányított kereskedelemről van szó, amely nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a harmadik világbeli termelő minden esetben megkapja az őt megillető pénzt az eladott terményért.
Fermentáció
Azaz erjedés, amely a nedves eljárás harmadik lépése, és kettős célt szolgál. Egyrészt meglazítja a magon még fennmaradt gyümölcshúst, másrészt kialakul a kávéfajtára és a feldolgozási technológiára jellemző ízvilág.
Filteres kávéfőző
Filteres kávéfőző esetén a forró víz a gép felső részében elhelyezett filterpapírba helyezett őrölt kávéval találkozik, majd a gravitáció hatására a szűrőn keresztül lecsöpög az alul lévő tartályba.
Francia pörkölés
A francia pörkölés középbarna színt eredményez, és ezen a módon a kávé íze erőteljesebb válik. A kávészemek felülete lehet száraz vagy kissé olajos. Szinte bármilyen kávéital alapanyaként megállja a helyét.
H
Hamburgi pörkölés
A hamburgi pörkölés világosbarna színű, alapanyaga kizárólag az arabica kávé. A kávébabot durvára őrlik, és karlsbadi porcelán kannában vagy filteres kávéfőzőben, forrázással készítik. A folyamat eredményeként egy savanykás, világos, vörösesbarna színű, áttetsző italt kapunk.
I
Instant kávé
Teljes egészében valódi kávéból készül, nincs benne semmilyen hozzáadott adalékanyag.
Intenzitás
A kávé intenzitása a pörkölés módjától, a kávé testességétől és keserűségétől függ. Utóbbi, a keserűség összefügg a koffeintartalmmal, mivel minél tovább pörköljük a kávét, annál több koffein szabadul fel, és minél tovább pörkölünk, annál keserűbb lesz a kávé.
K
Kávécseresznye
A kávécseresznye a kávécserje csonthéjas termése. Eleinte zöld színű, az érés során viszont fokozatosan bepirosodik. A kávécseresznyében két kávészem található.
Kávécserje
A kávé a buzérfélék (Rubiaceae) családjába tartozik. A kávécserje (Coffea) egy trópusi növény, melynek pár száz fajtája van, ám mindössze két tagjából készítenek kávét: az arab kávéból (Coffea arabica) és a robustából (Coffea Canephora).
Kávézacc
A kávé lefőzése után visszamaradó, szemcsés, jellegzetes illatú, savas kémhatású anyag. A kávézaccot a mindennapokban is felhasználhatjuk a háztartásban, szépségápolásban, de akár a kerti munkákban is.
Koffein
A koffein a kávé legismertebb hatóanyaga, mely fokozza a szívműködést, serkenti az anyagcserét, segíti a légzést, megnöveli a vérnyomást, kitágítja az agyi ereket és vizelethajtó. Mindennapjainkból ismert hatásai: megszünteti az álmosságot, stimulálja az agykérget, átmeneti teljesítménynövekedést idéz elő. Nagy dózisban (kb. 300 mg fölött) azonban kézremegést és vértolulást eredményezhet.
Kotyogós
Hazánkban a legelterjedtebb kávéfőző, amelyben a víz alulra kerül, e fölé egy szűrőbe töltik a kávét. A forró víz átpréselődik az őrölt kávérétegen, ezáltal kioldva az aromákat. Mivel nagyon alacsony nyomás tud csak kialakulni a kotyogósban, a kávé hosszú perceken át készül.
M
Mosott kávé
A nedves módszerrel feldolgozott zöld kávét hívjuk mosott kávénak.
O
Olasz pörkölés
Az olasz pörkölés sötétbarna, majdnem feketés színű pörkölés. A kávészem felülete olajos, nagyon kemény, ezért ez őrölhető a legfinomabbra. Íze kesernyés, a kiváló eszpresszókat ebből érdemes készíteni.
Őrlés
A pörkölt kávébabok őrlőgépekkel történő aprítása mindaddig, amíg szemcsés méretűek nem lesznek. Az őrlés finomsága jelentősen befolyásolja a kávéfőzés idejét és az elkészült kávé ízét, illatát.
P
Pingo
A bica nevezetű kávé egy kevéske tejjel megbolondítva.
Pörkölés
A pörkölés az a folyamat, amelynek során a zöld kávé folyamatosan emelkedő hőmérsékleten eléri a barnás színét.
R
Robusta
Az arabica mellett a másik legnépszerűbb kávéfajta a robusta. Az arabicánál igénytelenebb és ellenállóbb, jól tűri az akár 24-30 °C-os hőséget és a nagy páratartalmat. A 900 méter alatti trópusi síkságokat szereti a legjobban, ezért Dél-Kelet-Ázsiában, Indonéziában és Nyugat-Afrikában termesztik. Koffeintartalma magasabb az arabicához képest.
S
Savasság
A kávét élettel tölti meg, az savas, erős ízt nyelvünk oldalán érezhetjük.
Z
Zöld kávé
A zöld kávé olyan kávébab, mely nincs megpörkölve.