Kávé szótár

Kávészótár

A

 

 

Arabica

A két kávétípus egyike, mely a robustánál érzékenyebb a természeti hatásokra, tengerszint felett 900-2000 méteren terem, a 15-24 °C közötti hőmérsékletet kedveli. Termesztése munkaigényesebb, de magasabb minőségű, mint a robusta: több aroma anyagot, és mintegy feleannyi koffeint tartalmaz, ráadásul a savtartalma is kevesebb. Az arabica kávészemek hosszúkásak és laposak.

 

B

 

 

Baci

2/3 egységnyi eszpresszóból és 1/3 egységnyi folyékony tejszínből készülő kávékülönlegesség, melyet üvegpohárban szervíroznak.

 

Barista

Más szóval kávépincér és a kávéfőzés mestere, aki megtanulta a kávékészítés és a kávéfelszolgálás művészetet, fortélyait.

 

Bécsi pörkölés

A bécsi pörkölés a világos pörkölési módok közé tartozik, így a gyengébb aromájú kávékhoz megfelelő. Ránézésre a kávészemek felülete világosbarna színű és száraz.

 

Bica

Egy erős, kis csészéből fogyasztott feketekávé.

 

C

 

 

Crema

A jól elkészített kávé felszínét borítja, ami tulajdonképpen a készítés során felszabaduló szén-dioxid. Ez az igazi eszpresszó védjegye, jellegzetesen mogyorószínű, vastag krémréteg. Jelentősége abban rejlik, hogy ez a réteg védi meg a kávé aromájának elillanását.

 

D

 

 

Diplomatakávé

Eszpresszóból, tojáslikőrből és tejszínhabból álló kávékülönlegesség.

 

Doppio

Dupla eszpresszó, mely kétszeres mennyiségű kávéból és vízből készül, mint a sima eszpresszó, így végeredményben kb. 60 ml kávét kapunk.

 

F

 

 

Fair trade

Magyarul méltányos vagy becsületes kereskedelem.  Olyan irányított kereskedelemről van szó, amely nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a harmadik világbeli termelő minden esetben megkapja az őt megillető pénzt az eladott terményért.

 

Fermentáció

Azaz erjedés, amely a nedves eljárás harmadik lépése, és kettős célt szolgál. Egyrészt meglazítja a magon még fennmaradt gyümölcshúst, másrészt kialakul a kávéfajtára és a feldolgozási technológiára jellemző ízvilág.

 

Filteres kávéfőző

Filteres kávéfőző esetén a forró víz a gép felső részében elhelyezett filterpapírba helyezett őrölt kávéval találkozik, majd a gravitáció hatására a szűrőn keresztül lecsöpög az alul lévő tartályba.

 

Francia pörkölés

A francia pörkölés középbarna színt eredményez, és ezen a módon a kávé íze erőteljesebb válik. A kávészemek felülete lehet száraz vagy kissé olajos. Szinte bármilyen kávéital alapanyaként megállja a helyét.

 

H

 

 

Hamburgi pörkölés

A hamburgi pörkölés világosbarna színű, alapanyaga kizárólag az arabica kávé. A kávébabot durvára őrlik, és karlsbadi porcelán kannában vagy filteres kávéfőzőben, forrázással készítik. A folyamat eredményeként egy savanykás, világos, vörösesbarna színű, áttetsző italt kapunk.

 

 I 

 

 

Instant kávé

Teljes egészében valódi kávéból készül, nincs benne semmilyen hozzáadott adalékanyag.

 

Intenzitás

A kávé intenzitása a pörkölés módjától, a kávé testességétől és keserűségétől függ. Utóbbi, a keserűség összefügg a koffeintartalmmal, mivel minél tovább pörköljük a kávét, annál több koffein szabadul fel, és minél tovább pörkölünk, annál keserűbb lesz a kávé.

 

K

 

 

Kávécseresznye

A kávécseresznye a kávécserje csonthéjas termése. Eleinte zöld színű, az érés során viszont fokozatosan bepirosodik. A kávécseresznyében két kávészem található.

 

Kávécserje

A kávé a buzérfélék (Rubiaceae) családjába tartozik. A kávécserje (Coffea) egy trópusi növény, melynek pár száz fajtája van, ám mindössze két tagjából készítenek kávét: az arab kávéból (Coffea arabica) és a robustából (Coffea Canephora). 

 

Kávézacc

A kávé lefőzése után visszamaradó, szemcsés, jellegzetes illatú, savas kémhatású anyag. A kávézaccot a mindennapokban is felhasználhatjuk a háztartásban, szépségápolásban, de akár a kerti munkákban is.

 

Koffein

A koffein a kávé legismertebb hatóanyaga, mely fokozza a szívműködést, serkenti az anyagcserét, segíti a légzést, megnöveli a vérnyomást, kitágítja az agyi ereket és vizelethajtó. Mindennapjainkból ismert hatásai: megszünteti az álmosságot, stimulálja az agykérget, átmeneti teljesítménynövekedést idéz elő. Nagy dózisban (kb. 300 mg fölött) azonban kézremegést és vértolulást eredményezhet.

 

Kotyogós

Hazánkban a legelterjedtebb kávéfőző, amelyben a víz alulra kerül, e fölé egy szűrőbe töltik a kávét. A forró víz átpréselődik az őrölt kávérétegen,  ezáltal kioldva az aromákat. Mivel nagyon alacsony nyomás tud csak kialakulni a kotyogósban, a kávé hosszú perceken át készül.

 

M

 

 

Mosott kávé

A nedves módszerrel feldolgozott zöld kávét hívjuk mosott kávénak.

 

O

 

 

Olasz pörkölés

Az olasz pörkölés sötétbarna, majdnem feketés színű pörkölés. A kávészem felülete olajos, nagyon kemény, ezért ez őrölhető a legfinomabbra. Íze kesernyés, a kiváló eszpresszókat ebből érdemes készíteni.

 

Őrlés

A pörkölt kávébabok őrlőgépekkel történő aprítása mindaddig, amíg szemcsés méretűek nem lesznek. Az őrlés finomsága jelentősen befolyásolja a kávéfőzés idejét és az elkészült kávé ízét, illatát.

 

P

 

 

Pingo

A bica nevezetű kávé egy kevéske tejjel megbolondítva.

 

Pörkölés

A pörkölés az a folyamat, amelynek során a zöld kávé folyamatosan emelkedő hőmérsékleten eléri a barnás színét.

 

 

R

 

 

Robusta

Az arabica mellett a másik legnépszerűbb kávéfajta a robusta. Az arabicánál igénytelenebb és ellenállóbb, jól tűri az akár 24-30 °C-os hőséget és a nagy páratartalmat. A 900 méter alatti trópusi síkságokat szereti a legjobban, ezért Dél-Kelet-Ázsiában, Indonéziában és Nyugat-Afrikában termesztik. Koffeintartalma magasabb az arabicához képest.

 

S

 

 

Savasság

A kávét élettel tölti meg, az savas, erős ízt nyelvünk oldalán érezhetjük.

 

Z

 

 

Zöld kávé

A zöld kávé olyan kávébab, mely nincs megpörkölve.