Kotyogós tippek
Gyerekkor, otthon, nyaralás a két utcával odébb lakó nagymamánál. A kotyogósról első körben még a közértben darált, otthon lefőzött változat ugorhat be. Abszolút kedvenc volt a sok sűrített tejjel és mokka cukorral felhúzott variáns. Aztán kimaradt egy generáció, akinek nem volt alapfelszerelése a jó öreg kotyogós, viszont most újra virágkorát éli, az eszköz, ami mindenkit felültet a nosztalgia-hullámvasútra.
Jöjjön most egy kis kotyogós-történelem:
Mondanunk sem kell, hogy egy olasz találta fel: A 1900-as évek első negyedében Luigi De Ponti ötlete alapján az emberek drága gépek használata nélkül is készíthettek jó minőségű kávét az otthonukban. Azóta is hálásak vagyunk érte, legalább annyira, mint a szabadalmaztatásért, amit 1933-ban egy másik olasz úriember, Alfonso Bialetti követett el. A Bialetti-féle kotyogósok 85 éve hódítanak a piacon. Használatuk nem tűnik túl bonyolultnak, igazán jó kávét készíteni azonban nem is olyan könnyű vele. Az alapvető probléma az, hogy rendkívül magas hőmérsékleten készíti a kávét, ami nagyon keserű összetevőket old ki a pörkölt kávéból, de ha jól bánunk vele komplex, ízgazdag kávéélményt tud nyújtani.
De hogy készítsünk jó mokka kávét?
- A legfontosabb a megfelelő kávé kiválasztása. Fun fact: jó minőségű alapanyagból finomabb lesz a végeredmény is.
- Arányok: kávé / víz aránya - 200g kávé / 1 liter víz. Ezt redukáld a szerkezet űrtartalmához képest.
- Manapság sok cég gyárt kotyogóst, javasoljuk a rozsdamentes acélból készült darabokat.
- Többféle méret létezik. Olyat válassz, amiből átlagosan annyi kávé jön ki, amennyit el is fogyasztasz, mert az állott ital újramelegítve nem a legjobb választás.
- Melegítsd elő a vizet 90-95 °C közé, hogy a kávé, főzés közben ne hevüljön túl és égjen meg, ettől ugyanis keserű lesz a végeredmény.
- Mindig közepes lángon főzd a kávét, ezzel is gyorsítod a főzési időt, elég nyomást biztosítva a víznek!
- Amikor lekapcsoltad a főzőlapot/gázt és levetted a kávéfőzőt, azonnal tartsd egy rövid ideig a kotyogós alját hideg folyó víz alá, így a gőzképződést megállítod.
- Mindig várd meg, míg a kotyogós teljesen lehűl, szedd szét és tisztítsd meg. Utóbbi nagyon fontos, mert a lerakódott szennyeződések módosítják a kávé ízét.