A kávé útja a cserjétől a csészéig

A kávé útja

Gondos termesztés, lelkiismeretes, szakértő kezek és figyelmes szüretelés szükséges ahhoz, hogy a kávécserjén megérő bogyókból a csészébe kiváló minőségű kávét tudjunk tölteni. Az emberi tényező a kávé szüretelésénél semmiképpen nem hagyható figyelmen kívül, hiszen csak a beavatott szem képes eldönteni, a kávécseresznyék elérték-e a megfelelő érettségi szintet.

 

Érési fázis

Azok a növények érnek hamarabb, melyek a tengerszinthez közelebb helyezkednek el, így ha egy hegyoldalban van az ültetvény, a lejjebb levő termések kezdenek előbb érni. A virágzás után az arabica 6-8 hónappal, a robuszta pedig 9-11 hónappal kezd érni, de mindkettő esetén elmondható, hogy az érés folyamatos, nem csak egyszeri.

 

Kávé virágzás

 

 
Szüretelés

A szüretelésnél alapvető fontosságú, hogy csak a piros, már érett magokat szedjék le a farmerek. A kézi szüretelésnél használhatnak szelektív módszert, azaz csak a már teljesen megérett bogyókat szedik le, és visszatérnek 1-2 hét múlva a cserjékhez, vagy szüretelhetnek az ún. lehúzós technikával is, ami azt jelenti, hogy egy nagy villaszerű eszközzel az ágakról egyszerűen lehúzzák a magokat, azok egy ponyvára esnek, melynek segítségével takarítják be a termést. A lehúzós technikát olyan termőterületeken érdemes alkalmazni, ahol a szemek viszonylag egyszerre érnek meg, így például Brazíliában. Létezik gépi szüretelés is, de nyilvánvalóan ezzel a technikával nehézkes az érett és éretlen termés különválasztása, és nem is mindegyik ültetvény alkalmas arra, hogy nagy gépekkel közelítsék meg. A kézi szüretet a minőségi arabica fajtáknál, míg a gépi szüretet inkább a robustánál alkalmazzák.Kávé szüret előtt

 
Tisztítás

Ezután száraz vagy nedves eljárással tisztítják és érlelik a leszedett bogyókat. Azokon a helyeken, ahol magas a napsütéses órák száma, a magok négy hétig kiterítve száradnak a napon, és egy hántológép segítségével választják el a hústól a babot. Az inkább csapadékos helyeken – hasonlóan az időjáráshoz – nedves technológiát alkalmaznak: először történik a kávébab és a gyümölcshús szétválasztása, ezután áztatják egy erre kifejlesztett, speciális folyadékban a babot. Utóbbi technikánál 4 hét helyett akár 10-14 napi szárítás is elegendő. Még mielőtt útnak indítanák a kávébabokat a világ minden részére, tovább tisztítják és válogatják őket.

Kávé tisztításkor

 
Pörkölés

A kávé feldolgozásának utolsó állomása a pörkölés, a megszokott íz és aroma ezzel a folyamattal teljesedik ki. Nagyon fontos betartani a hőmérsékleti előírásokat, illetve azt, hogy mennyi ideig szabad pörkölni a kávébabot. Nagy általánosságban háromféle pörkölés különíthető el: a könnyű pörkölés lágyabb, a közepes teltebb, a magas fokú pörkölés pedig erős, karakteres kávét eredményez. Többek között a pörkölés során szabadul fel a kávé egyik legfontosabb összetevője, a koffein is.

Kávé pörköléskor

 
Ha érdekel milyen pörkölési technikák vannak, olvasd el ezt a cikkünket is!