Itt készül a Bravos kávé

Itt készül a Bravos kávé

Budapestről Szentendre felé haladva, jó széljárás idején, ismerős aroma lengi be a levegőt. A kellemes kávéillat a Bravos kávépörkölő üzemből száll alá, ahova évente többezer tonnányi zöldkávé érkezik Ázsiából, Afrikából és Dél-Amerikából.

Gyártás

Kavébabtól a pörkölésig

Az üzembe érkező zöldkávét először minőségbiztosítási ellenőrzésnek vetik alá. Csak akkor kerülhet a kávé betárolásra, amennyiben a felállított standardoknak megfelelő a minősége. Ennek első lépése a tisztítás, amelynek során eltávolítják a szennyeződéseket (kő-, fa- és fémdarabokat), majd ezen idegen anyagok nélkül határozzák meg a pontos tömeget. A zöldkávét ezután zárt silórendszerben tárolják, és feltüntetik rajta a fajta, mennyiségi és hőmérséklet adatokat, amelyeket termelésirányítási szoftveren rögzítenek. A gyártás kezdetekor – a megadott receptúra szerint beállított értékek alapján – a kijelölt kávéfajtákat összemérik egy beépített átfolyó tartálymérleggel. Ezután a szállítórendszer továbbítja a kávékeveréket a pörkölő előtét tartályába. A pörkölőgépet pörkölés előtt az operátor (pörkölő mester) körülbelül 20 percig előtemperálja 230°C-ra, ezt követően történik a recept szerint összemért nyerskávé keverék beadagolása. A pörkölési teljesítményt három lángfokozattal szabályozzák a kívánt pörkölési szín eléréséhez, amely függ a kávé fajtájától és a recepturától. A pörkölés átlagos hőmérséklete 205 °C ±5°C. A pörkölési idő átlagosan 8-13 perc. A megpörkölt kávészemek elveszített nedvességtartalmának egy részét vízpermettel pótolják. Ezután a pörkölt kávészemeket hűtik, majd újabb tisztítási és mérlegelési fázis után folytatódhat az út a csomagolás felé…

Csomagolás

Frissen, illatosan

A szemes kávénak szánt babok már indulhatnak is a csomagológép felé, ha viszont őrölt kávé készül, akkor előbb egy hatórás pihenés következik, amelyet követ az őrlés, majd megint egy hatórás pihenés – a silóban töltött hosszú órák alatt távozik a felesleges szén-dioxid a kávéból.

A csomagológép bőszen dolgozik, miközben a kávé egy csőből érkezik hozzá – gyors betöltés, még gyorsabb zárás, majd a dátumozás a sorrend. Az elkészült dobozokat szorgos kezek ellenőrzik, pakolják raklapokra, hogy előbb a raktárba, majd a kamionokkal a boltokba érkezhessenek, mi pedig otthon élvezhessük a friss, illatos kávénkat.