Tudtad?
Mindannyian tudjuk, milyen a kávé illata, tudjuk, hogy reggel egy pillanat alatt felébreszt, ebéd után pedig még hagy pár legális percet az ejtőzésre, mielőtt visszatérnénk a munkához. Azt is tudjuk, hogy késő este már nem érdemes inni, mert zavarja az alvásunkat, de azzal vajon hányan vagyunk tisztában, hogy segíti-e a zsír lebontását, tényleg csökkenti-e a fejfájást, vagy hogy hány évig terem egy robusta vagy arabica fa? Tényleg, a kávé zöldség vagy gyümölcs?
Tudományosan bizonyított, hogy ha rendszeresen fogyasztunk kávét, tovább fogunk élni!
A kávéban található antioxidánsoknak köszönhetően boldogabbak leszünk.
A kávé felveszi a kesztyűt különböző betegségek ellen, így ha gyakran, de mértékkel fogyasztjuk, segít, hogy megőrizzük egészségünket!
Ha a kávét azonnal leöblítjük vízzel, elnyújthatjuk a fogelszíneződést!
A citromos kávé csillapítja a fejfájást.
A koffein gyorsítja az anyagcserét és növeli a zsírsavak oxidációját, ezzel segítve a fogyást és a zsír lebontását.
A koffein növeli a fizikai teljesítőképességet.
A koffein blokkolja az agy egy gátló neurotranszmitterét, az adenozint, így energikusabbá válunk.
Mennyit dolgoznak a farmerek?
- Etiópok: napi 15-20 kg kávét tudnak leszüretelni (erdei művelésű ültetvényen).
- Mexikóiak, közép-amerikaiak, kolumbiaiak: napi 30-50, de akár 100 kg kávét is össze tudnak gyűjteni (meredek hegyoldalbeli ültetvényen).
- Kenyaiak: akár napi 200 kg (magas hozamú fajtával beültetett, napos ültetvényen)!
A muzulmánok azért fogyasztottak kávét a kezdetek kezdetén, hogy tovább tudjanak imádkozni, így közelebb kerülhessenek istenükhöz.
A világ első kávézójának kapui 1471-ben nyíltak meg Isztambulban.
Az északi népek a kávé legnagyobb rajongói.
Egy csésze a világ legdrágább, a cibetmacska ürülékével készült indonéz kávéjából körülbelül 15-20 ezer forintba kerül.
Olaszországban nyílt meg Európa első kávézója 1645-ben.
Egy átlagos robusta vagy arabica fa 30 évig terem.
A kávé valójában gyümölcs.
A kávénak közel 50 árnyalata létezik.
Ha hűtőben tároljuk a kávét, az veszít aromájából.
Terhesség alatt nem ajánlott a napi egy csészénél több kávé fogyasztása, ugyanis növeli a vetélés kockázatát.