Tévhitek és tények az instant kávéról
-
Tévhitek és tények az instant kávéról
Mesterséges, egészségkárosító, tele van adalékanyaggal, gyengébb, mint a főzött kávé… annyi csúnyasággal rágalmazzák az instant kávét nap mint nap. De vajon megalapozottak a kijelentések? A válaszunk egy egyértelmű nem! Cikkünkben bemutatjuk és ledöntjük az instant kávéval szemben felállított és köztudatban élő tévhiteket. De kezdjük máris a legelején:
Hogyan készül az instant kávé?
Ha benned is felmerült már a kérdés csakúgy, mint egyik olvasónkban, akkor íme a válasz:
A lefőzött kávéból forró levegő segítségével elpárologtatják a benne lévő vizet, melynek hatására az kikristályosodik. Tulajdonképpen az így kapott granulátum az, amivel a boltok polcain találkozunk. Ha a vízelvont anyagot vízzel pótoljuk, azaz az instant kávét vízben feloldjuk, visszanyeri a párologtatás előtti állapotát. Ezzel le is döntöttük a tévhitek alapjául szolgáló, és minden más ebből eredő „az instant kávé nem is igazi kávé” állítást.
1. tévhit: tele van mesterséges anyagokkal
Ahogy azt pár sorral feljebb elmagyaráztuk, az instant változat a lefőtt kávé kikristályosításából keletkezik, tehát nem adódik hozzá idegen anyag, csak a meglévőek átalakulnak. A halmazállapot-változást pedig természetes úton idézik elő. Így semmiféle adalékanyag vagy kávépótló nem kerül a vegyületbe.
2. tévhit: károsítja az egészséget
Az instant kávé sem jobban, sem kevésbé nem károsítja az egészséget, mint a hagyományos változatok. Ennek részleteiről, és egészségre gyakorolt hatásáról egy korábbi cikkünkben már részletesen beszámoltunk. Ha lemaradtál róla, és most pótolnád, akkor ide kattintva teheted meg. A kulcs azonban a mennyiségben rejlik. Ezzel pedig el is jutottunk a következő tévhithez.
3. tévhit: gyengébb, mint a többi kávé
Kb. másfél deciliter vízzel felöntött egy kávéskanálnyi instant kávé koffeintartalma 65 mg. A kávé erőssége tehát függ az instant kávé és a hozzáadott víz mennyiségétől. Sokan ettől a tévhittől vezérelve több port öntenek a vízhez, így könnyen az állítás ellenkező oldala érvényesül, és túladagolják magukat. Az elfogadott napi koffeinmennyiségről már írtunk. Ha rendszeres instantkávé-fogyasztók vagyunk, akkor gondoljuk újra, és számoljuk ki a számunkra megengedett napi mennyiséget, nehogy átessünk a ló túloldalára!
4. tévhit: a 3in1 kávék nem is igazi kávéból készülnek
A 3in1 kávévariációk alapanyaga is instant kávé, így az összes fent említett állítás az ő esetében is cáfolható. Erőssége viszont valóban gyengébb lehet, viszont ez nem a kávé minőségének tudható be, hanem a kávékeverék arányának. Tehát összességében kevesebb instant kávét tartalmaz egy stick, mint cukrot vagy tejport, ugyanis a terméken megjelölt mennyiség a három összetevő együttesére vonatkozik.
Nem szeretnél lemaradni friss, hasznos és szórakoztató cikkeinkről? Akkor kövess minket Facebookon is!
Ha pedig tetszett a cikk itt tudod megosztani vagy kedvelni:
magyar