6 csodás őszi kirándulóhely

6 csodás őszi kirándulóhely

  • img

    6 csodás őszi kirándulóhely

    Egy csodás őszi hétvégén vétek nem kirándulni. Te is így gondolod, de nincs ötleted, merre indulj? Szerencsések vagyunk, hiszen Magyarország tele van szebbnél szebb látnivalókkal, melyeket akár egyetlen nap vagy hétvége alatt is felfedezhetsz. Megmutatjuk kedvenc kirándulóhelyeinket!

    1. Őrség

    Az Őrség Nyugat-Magyarországon, Vas megye délnyugati szegletében található. Az egész tájegység mesébe illő: rendezett falvak, múltat idéző kincsek, kultúra, kedves emberek fogadják az ide látogatókat. Központja Őriszentpéter, ezt ajánljuk mi is kiindulópontnak, de semmiképpen se hagyjuk ki Szalafőt, Szőcét, Nagyrákost vagy Velemért.

    2. Mátra

    A Mátra az Északi-középhegységben található a Cserhát és a Bükk között, itt találod hazánk két legmagasabb hegycsúcsát, a Kékest (1014m) és a Galyatetőt (965 m) is. Ha nem a két legnépszerűbb célpontra látogatnál, ajánljuk az Ilona-völgyet, ahol az ország legnagyobb vízesését is megcsodálhatod! Az egész Mátráról elmondható, hogy csodálatos erdők, bércek, jól karbantartott turistautak várják a kirándulókat, és természetesen a hegyi levegő sem utolsó vonzerő.

    3. Zirci Arborétum

    A 18 hektáron elterülő Zirci Arborétum a ciszterci apátság területén található védett természeti egység. A 400 m tengerszint feletti magasságban lévő fás gyűjtemény különösen őszi színeivel vonzza a látogatókat. Szippantsunk egy nagyot a hársfák finom illatából, csodáljuk meg a park mókusait, és fedezzük fel a közelben húzódó Cuha-patakot is!

    4. Rám-szakadék

    A Rám-szakadék a Visegrádi-hegységben található vadregényes, vízesésekkel tarkított, létrákkal, korlátokkal biztosított sziklakanyon. Sok helyen lehet csúszós, sziklás a talaj, de ne aggódj, ha a jelzett úton maradtok, biztonságos és csodaszép élményben lesz részetek! Induljatok Dömösről, és ha útközben elfáradnátok, álljatok meg az egyik erdei pihenőnél! Ha visztek magatokkal forró vizet termoszban, csak egy pohár és egy 3in1 kávé kell a tökéletes feltöltődéshez!

    5. Lillafüred

    Lillafüred rengeteg lehetőséget nyújt a kirándulóknak, hiszen van itt cseppkőbarlang, vízesés, kisvasút, csónakázótó és gyönyörű erdei ösvények is. Nem titok, ez az ország egyik legromantikusabb helye is, így ne csodálkozz, ha andalgó párokra bukkansz Lillafüreden! Ha igazán különleges programra vágysz, járd végig a tanösvényt az Anna-barlangtól, vagy próbáld ki a Jávorhegy felett egy kilométer hosszan futó libegőt!

    6. Dobogókő

    Dobogókő a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, több kilátója is káprázatos panorámával várja a kirándulókat. Budapestről könnyen megközelíthető, észak-nyugati irányban mindössze 25 km-re fekszik a fővárostól. Egyes nézetek szerint itt található a Föld szívcsakrája, emiatt sok idelátogató meditációs céllal keresi fel a területet. 

    + 1 Jósvafői Tengerszem

    Az Aggteleki Nemzeti Park területén található Jósvafő, itt található Magyarország legszebb ember alkotta tava, melyet meghitt völgy vesz körül. Már a türkizszínű tóhoz vezető kanyargós erdei ösvények is csodálatosak, nem beszélve a tó felett magasodó vízesésről.

    Források: 1, 2, 3, 4, 5

    magyar