Brazília, az édes arabica kávé hazája

Brazília, az édes arabica kávé hazája

  • img

    Brazília, az édes arabica kávé hazája

    Dél-Amerika legnagyobb államát akár a legek országaként is hívhatnánk: a világ legkülönlegesebb ásványkincsei, legváltozatosabb élővilága, legnépszerűbb szupermodelljei és leghíresebb strandja mellett az emberiség ébrenlétét szolgáló ajándéknak is otthonául szolgál óriási kávéültetvényeivel.   

    Brazília a világ kávétermesztésének egyharmadáért felel, így közel 150 éve már, hogy bolygónk leghatalmasabb kávétermesztőjévé emelkedett fel. Délkeleti részén, mintegy 27 000 km2-en biztosít több mint másfél millió tonna arabicát és 150 ezer tonna robustát évente. Nem is gondolnánk, de eredetileg nem őshonos növénye az országnak. A kávé brazil atyja Francisco de Melo Palheta az 1720-as évek derekán ültette el az első kávécserjét. Kezdetben még Pará brazil államban, majd Rio de Janeiróban is egyre több ültetvény született. Piaci dominanciája az 1840-es évektől éleződött ki.

    Egy ekkora területen nehéz kimondottan egy kávétípusra specializálódni, így rengeteg különböző struktúrával és termelési móddal dolgoznak, de nagyrészt arabicát termesztenek. Brazília nemcsak a termelt kávémennyiségéről híres, hanem kávészemeinek alacsony savtartalmáról is. Ennek oka, hogy a művelési magasság jóval alulmarad a világ többi magashegyi termelésétől, melynek eredményeként egy jóval lágyabb és édeskésebb ízvilágot kapunk. És hogy a termelés során mitől őrzi meg édes zamat? Úgynevezett száraz eljárással dolgozzák fel a gyümölcsöt, így tudják szemekbe zárni ezt az egzotikus aromát.

    A brazil kávék királynője

    Brazília kávétermesztésének kincse a Yellow Bourbon névre keresztelt csoda, melynek különlegessége a cserjék fiatalságából ered, ugyanis minél többször szüretelik, annál nagyobb szemeket terem, melyek aromája szüretelésről szüretelésre veszít gazdagságából. A fiatalon szüretelt cserjék egyébként nem is akárhol teremnek meg: a Kávétermesztők Szövetsége által gondosan felügyelt ültetvények adják termőtalaját.  Főként francia pörköléssel kerül a polcokra. Jellegzetessége a belőlük főzött kávé selymesen lágy, édes és egyben savanykás íze.

    Hol kóstolhatjuk meg a brazil kávét?

    Bármilyen kávét is emelünk le a polcról, kevés az esélye, hogy ne lakozzanak benne brazil kávészemek. Ennek oka az éves magas kávétermesztési mennyiség és a nemzet világexport súlya. Emellett a többi tájról érkező arabica kávészemek savasságát édességével megtöri, és krémképző képességével különlegessé teszi, így szinte bármilyen más földekről érkező kávéválogatást értékesebbé tesz. Eszpresszóhoz pedig különösen tökéletes választás.

    magyar