Így eddz a maratonra… kávéval!

Így eddz a maratonra… kávéval!

 • img

  Így eddz a maratonra… kávéval!

  Bár a szakértői vélemények megoszlanak a sport és koffein kapcsolatáról, árulkodó, hogy egyre több fogyókúrás és sportolóknak szánt táplálékkiegésztő készítményben található koffein. Most, hogy pár hét, és egy ország mérettetheti meg magát a maratonon, ideje tisztázni, milyen hatással van kedvenc fekete italod a teljesítményedre.

  Így hat a koffein a szervezetedre

  A Journal of Sport Science egy korábbi felmérésében futókon tesztelte, hogyan hat a közvetlenül futás előtt fogyasztott kávé. Az eredmény? Azok a futók, akik elkortyoltak egy bögre kávét edzés előtt, 1,2 százalékos teljesítménynövekedéssel végezték el a távot.

  A fentebbi kísérletből is látszik, hogy a koffein pozitívan befolyásolja a teljesítményt. A futás segíti a zsírégetést, és a koffein pedig mobilizálja a zsírsejteket. Ennek eredményeként, a tested az elraktározott zsírból fog plusz energiát nyerni, ami különösen hasznos a verseny kritikus szakaszán, azaz az utolsó 10 kilométeren, és ugyanazzal az erőfeszítéssel hosszabb távokat, gyorsabb tempót érhetsz el.

  Továbbá a koffein stimulálja az agyat. A koffein csökkenti a futó erőfeszítés-érzetét, ami a futást még gyorsabbá és könnyebbé teszi. A koffein növeli az agyban lévő endorfinok koncentrációját, amik a futás által is termelődnek, ez is hozzájárul ahhoz, hogy koffeint alkalmazva kevésbé érzed terhesnek a mozgást.

  Ha csak időnként hódolsz kedvenc fekete italodnak, akár fájdalomcsillapítóként is alkalmazhatod, ugyanis a koffein jótékony hatással bír a nagy erőfeszítést igénylő mozgás után jelentkező izomlázra.

  Így élj a koffein adta lehetőséggel

  Nem mindegy, hogy mennyit és mikor fogyasztasz a kedvenc kesernyés nedűdből. A távolsági futóknak 3-6 mg/kilogramm fogyasztását javasolják, ez a mennyiség hozza ki leginkább a koffein előnyös tulajdonságait. Azonban ettől több kávé nemhogy segít a jobb eredmények elérésében, de kockáztatod a túladagolást, mely fejfájással, szívdobogással vagy hányingerrel is járhat.

  Ha versenyre készülsz, érdemes a megmérettetés előtt egy órával elkortyolni a napi bögre kávédat, így a rajtvonalnál már a lehető legmagasabb szinten fogja kifejteni hatását a bevitt koffeinmennyiség. Próbáld kerülni a kávéfogyasztást a verseny előtti napokban, így még hatásosabb eredményt érhetsz el.

  A koffeint érdemes presszókávé formájában bejuttatni a szervezetedbe, de a fekete - vagy zöldtea is közel hasonló eredmény eléréséhez segít hozzá. Felmérések kimutatták, hogy ha épp futás közben szeretnéd felpörgetni magad, a szádban lévő receptorok érzékelik a koffein jelenlétét, akkor is, ha lenyelés helyett kiköpöd a kávét. Ez különösen a hosszú távok utolsó kilométereinél lehet hatásos.

  FIGYELJ MAGADRA!

  Futóként több, koffeint tartalmazó terméket is használhatsz, így figyelj arra, hogy a különböző forrásokból származó koffeinmennyiség ne adódjon össze, sőt ezek akár ellenkező hatást is kiválthatnak a szervezetedből.

  Források: 1, 2

  magyar