Így kávézik Apáti Bence

Így kávézik Apáti Bence

  • img

    Így kávézik Apáti Bence

    Szenvedélye a balett, gyerekkora óta bokszol, egy nyughatatlan lélek és titkon kávéimádó. Ő Apáti Bence, a Magyar Állami Operaház nagy sikerű balettművésze, aki 2013-ban elnyerte az „Az évad legjobb férfi táncművésze címet”. Vele beszélgettünk kávézási szokásairól és reggeli rutinjáról.

     

    Számodra mennyire fontos a reggeli kávé? Van kedvenc helyed, ahol elfogyasztod?

    A reggeli kávé hozzávetőlegesen 20 éve a reggeli rutinom része. Nem nagyon emlékszem olyan reggelre, ami a "fekete leves" elfogyasztása nélkül telt volna. Két évvel ezelőtt, születésnapomra kaptam kedvesemtől egy jobb minőségű eszpresszókészítő masinát, de azelőtt különböző kotyogós szerkentyűkkel csináltam meg a reggeli ébresztőmet. Enélkül nehezen tudnám elképzelni a reggeleimet.

     

    Egy nap mennyi kávét iszol? Hogyan készíted el?

    Egy átlagos napon - munkától függően - napi két-három kávét iszom. Ha esti előadásom van, akkor régi babonám, hogy az Operaház 3. emeletén lévő finoman szólva is megkérdőjelezhető minőségű kávégépébe dobom be a (figyelem!!) 50 forintnyi aprót, hogy aztán elvonuljak az öltözőbe rituálisan "megkávézni".
     

    A tánc mellett mennyire fér bele az életedbe a koffein?

    A koffein hatása maximálisan jelentkezik nálam, ezért tánc mellett nemhogy belefér, de élek is az élénkítő erejével. Akkor viszont, ha nincs előadásom, délután már inkább nem iszom, mert a koffein túlságosan felpörget.

     

    Szereted a kávé specialitásokat? Melyik a kedvenced?

    Megboldogult édesapám kapacitált mindig, hogy tejjel vagy tejszínnel igyam a kávét, de én szigorúan egy cukorral iszom. Számomra így jön ki az igazi kávéíz. Nagyon ritkán iszom az eszpresszón kívül más típusú kávét. Néha cappuccinot talán évente egyszer, ha épp úgy állnak a csillagok.

     

    Van olyan kávé, aminek az elkészítését szívesen megtanulnád?

    Nagy tisztelettel szoktam nézni a baristák precíz munkáját, de én még nem éreztem késztetést arra, hogy magam is professzionális módon kísérletezzek különböző kávék elkészítésével. Így, hogy erről beszélgetünk, most nagyon megkívántam egy kávét. Készítek is gyorsan egyet magamnak.

    magyar