Így kávézik Hunyad Ákos

Így kávézik Hunyad Ákos

  • img

    Így kávézik Hunyad Ákos

    Hajnali 4-kor már a gép előtt ül, 6-ra pedig készen áll, hogy a legfrissebb hírekkel ébresszen bennünket az ország leghallgatottabb kereskedelmi rádiójában – ő Hunyad Ákos, a Class FM felelős hírszerkesztő-hírolvasója, aki saját maga szeretné kitanulni a kávéfőzés csínját-bínját. Nem csoda, hiszen napi 3 kávénál áll meg. Ákos kávézási szokásai mellett munkájáról is beszélt interjúnkban – fogadjátok szeretettel!

     

    Számodra mennyire fontos a reggeli kávé? Van kedvenc helyed, ahol elfogyasztod?

    Nem indulhat el a reggel nélküle. Függő vagyok, nem tagadom, szép lassan az életem részévé vált. A legritkábban iszom nyugodt körülmények között, általában kora hajnalban a gép előtt ülve hörpintem fel. Nem bűn ez, sokan csinálják így, ráadásul így még jobban értékelem, amikor a feleségemmel nagy ritkán nyugodtan tudunk kávézgatni valahol. 

     

    Mennyi kávét iszol egy nap? Hogyan szoktad elkészíteni?

    Kettőt minimum. Egyet hajnalban, akkor általában "nagy gépen" vagy kotyogóson elkészítve, egyet pedig a munkahelyen, ami olyan munkahelyi… Ördög tudja, hogyan készül. Otthonra a legjobbat akartam, ezért vásároltam egy olasz, vízhálózatra köthető kávéfőző gépet. Hamar rájöttem, hogy sok minden múlik a kávéőrlőn, a víz és a kávé minőségén is, az amatőr kezet pedig nem szerette. Így a gépet eladtam, és vettem egy minőségi kotyogóst. Elölről szeretném kezdeni, és szép lassan felépíteni azt a tudást, ami végre olyan kávét enged főzni, amit aztán jó szívvel kínálhatok. 

     

    Hogyan telik egy hírszerkesztő-hírolvasó napja?

    Korán kelek, nagyon korán. Hajnali négykor már a gép előtt ülök, híreket böngészek, és próbálom összeszedni gondolatban, mi történhet aznap. Magyarország leghallgatottabb kereskedelmi rádiójában dolgozni nagy felelősség, gyors gondolkodás, nyitottság, és komoly stressztűrő képesség is kell hozzá. És persze kávé. Erős, ízletes. Hatkor már adásban vagyok, általában délig dolgozom. Utána hazamegyek, ledőlök egy órára aludni, és a családomé vagyok. A két gyerkőc azért szereti, ha apa nem zombi egész nap, úgyhogy délután még egy americano lecsúszik.

     

    Szereted a kávékülönlegességeket? Melyik a kedvenced?

    Sokfélét kóstoltam már, de valahogy mindig visszatértem a jól elkészített, sötétebb pörkölésű kávékhoz. Egy jó ristretto ízét órákig érzi az ember, persze ehhez az is kell, hogy az ember ne csak EGY kávét igyon, hanem érezze, értse is, ami a csészében van. Én fanyalogva ittam meg az elsőt, most már biztos érzékkel tudok különbséget tenni jó és kevésbé jó kávé között. Az ízesített kávék sajnos nem az én világom.

     

    Van olyan kávé, aminek az elkészítését szívesen megtanulnád?

    Az Aeropresszel kísérletezgetem, ez egy egészen különleges, ma elég divatos eljárás. Szuper lenne, ha egy neves barista egyszer elmesélné a csínját-bínját.

     

    magyar