Így takarítsd ki a kávéfőződet!

Így takarítsd ki a kávéfőződet!

  • img

    Így takarítsd ki a kávéfőződet!

    Te rendszeresen takarítod a kávéfőződet? Bár szemmel nem mindig látható az a mennyiségű szennyeződés, ami használat közben keletkezik, érdemes lenne minél gyakrabban megtisztítani az eszközt. Hiszen attól még, hogy te nem veszed észre, ott van a kosz, ráadásul a nedves környezet kellemes táptalajt nyújt a penészgombáknak és baktériumoknak is. Ha eddig nem tudtad, hogyan állj neki a kitakarításnak, olvasd el cikkünket, sajátítsd el a tudást, és irány patyolat tisztává varázsolni a mindennapok megmentőjének gépezetét.

    Filteres kávéfőző

    1. Vízkőteleníts! Magyarországon jellemzően kemény vagy félkemény csapvíz található, ami azt jelenti, hogy a szerkezet könnyedén eldugulhat, ha nem gondoskodsz róla időben. Kb. havonta érdemes az egész kávéfőzőt átmosni ecet-víz eleggyel. Ehhez töltsd fel egyenlő arányban vízzel és ecettel a tárolót, majd helyezz egy papírfiltert a gépbe. Az ecetes víz felét főzd le egy nagyobb edénybe, majd kapcsold ki a gépet, és hagyd benne állni az egyveleget kb. fél óra hosszáig, utána pedig a maradék keveréket is engedd át rajta. Ha kész vagy, ugyanezt tedd meg a 30 perc múlvavízzel is, hogy alaposan kimosd az ecetet a masinából. Új papírfiltert se felejts el a tartóba tenni. 
       
    2. Kívülről is csillogjon-villogjon! Töröld át egy nedves, habos szivaccsal kívülről mindenhol, majd nedves törlőkendővel távolítsd el a maradék szennyeződést. A kancsó, fedél és szűrőkosár se maradjon ki a sorból!

     

    Automata kávéfőző

    1. Szedd szét a kávéfőzőt! A mozdítható részeket (zaccfiók, folyadékgyűjtő tálca, víztartály stb.) külön mosd el jó alaposan. Ezt érdemes mindennap megtenni legalább egyszer, hiszen a kávémaradék és a kávébabból kioldódó olaj nem kívánatos szennyeződéseket hagyhat maga után, ez pedig akár el is színezheti a készülék bizonyos részeit, mi több, az ital íze is kesernyéssé válhat. Ezt könnyedén megteheted mosogatószerrel és vízzel. Ha rendelkezik kávéfőződ gőzkarral, engedj ki rajta gőzt, majd töröld le.
       
    2. Akkor tisztítsd ki, mikor jelzi, hogy igényelné. Az ilyen gépekhez tartozik vízkőtelenítő por és tisztítótabletta, melyeket a gyártó ajánl, és a gépezet végzi el a teljes belső tisztítást. Ez modellenként eltérő, ezért érdemes követni a kezelési útmutatóban leírtakat. Ha ez az irat megemlíti, hogy ecet nem kerülhet a gépezetbe, semmiképp se tölts bele a fent leírtak szerint, hiszen a masina megrongálódásához vezethet.

     

    Karos presszógép

    1. Mosd el a kart és a szűrőt folyó víz alatt, egyelőre mosogatószer nélkül, majd tegyél a gép alá egy bögrét, és a kar nélkül engedj végig rajta valamennyi vizet. Ettől a felső szűrőre tapadt kávé egy része le fog jönni.
       
    2. Csatlakoztasd vissza a kart üres szűrőkosárral, engedj végig rajta vizet, és eközben mozgasd ide-oda. Ez a tömítés köré feltapadt szennyeződések nagy részét távolítja el.
       
    3. Ismét mosd el a kart és szűrőt, ezúttal mosogatószerrel. Miután végeztél töröld őket szárazra.
       
    4. Öntsd ki a csepptálcát, öblítsd el, és töröld le erről is a nedvességet.
       
    5. Ezesetben is fontos a vízkőtelenítés! A folyamat elvégzésére a használati útmutató legyen a mérvadó. Általában megadott mennyiségű oldatot kell 1 liter vízben feloldani, majd ezt végig futtatni a gépben. Ezt követően fontos, hogy ugyanezt vízzel is tedd meg a vegyszer eltávolítása végett.

     

    Kotyogós kávéfőző

    Van, aki a kotyogósra esküszik a mai napig, mi pedig egyáltalán nem hibáztatjuk érte. Ha azonban a készülékben szennyeződés marad, a következő kávé lefőzésénél a bentmaradt kávémaradványok ráégnek az aljára, amitől égettes, zaccos kávéízzel kell megbirkóznunk. Ezt pedig senki nem szeretné, hiszen a fekete kortyolgatása közben a mennybe szeretnénk elrepülni. Nézzük, mit tehetsz, hogy hosszú életű legyen a kotyogósod:

    1. Miután elkészült a kávéd, és kihűlt a masinád, csavard szét, és alaposan tisztítsd ki a szűrőjéből a zaccot, aztán langyos vízzel és mosogatószerrel mosd el az összes darabját. A legideálisabb szer erre a feladatra egy pH semleges zsíroldó, mely nem tartalmaz illóanyagokat.
       
    2. Vízkőtelenítésre itt is szükség van havonta legalább egyszer! Töltsd meg ecetes vízzel az eszközt, majd főzd át rajta többször, majd ezt ismételd meg vízzel is, hogy ne maradjon benne az ecetes íz. Készen is vagy!

     

    magyar