A kávé ereje a filmeken innen és túl

A kávé ereje a filmeken innen és túl

 • img

  A kávé ereje a filmeken innen és túl

  A kávéfogyasztás kultúrája régre nyúlik vissza, ami nem is csoda, hiszen egy különleges nedűről van szó, ami nélkül szinte már el sem tudjuk képzelni az életünket. A filmipar is előszeretettel illeszti be alkotásaiba, hogy szenteljen néhány fontos pillanatot az aromás feketének. Lássuk, mely ikonikus filmekben tűnik fel mindannyiunk kedvenc itala, a kávé!

  „Ez a kávé átkozottul jó!”

  A fenti mondat Dale Cooper szájából hangzik el, aki a kultuszsorozat, a Twin Peaks egyik legkarakteresebb szereplője. Aki ismeri a sorozatot, tudja, hogy Cooper ügynöknek megvannak a maga furcsa szokásai, ám ezek nemcsak szerethetővé teszik, de a rátermettsége és szakértelme is hangsúlyossá válik általuk. A kávéhoz való viszonya az egyik jellegzetessége karakterének, mely motívum fel is bukkan egy-egy jelenet erejéig. Ez az egyik kedvencünk:

  Kávé luxuskivitelben

  A kávé mint meghatározó filmes elem feltűnik egy méltán híres alkotásban is: amikor az ikonikus színésznő, Audrey Hepburn az Álom luxuskivitelben című film (Breakfast at Tiffany’s) elején megáll a luxusékszerüzlet kirakata előtt, és ábrándozva néz az üvegen át, miközben reggelijét fogyasztja. Az örök elegáns Audrey igazi stílusteremtő, aki a papírpoharas kávézást is új szintre emeli.

  A mindenségit, Jimmie! Ez aztán nem egy „ponyva-kávé”!

  Ki ne ismerné a kultfilmek koronázatlan királyát, a Ponyvaregényt? Jimmie – akinek karakterét maga a készítő, Tarantino alakítja – lenyűgözi Jules-t és Vincent Vegát finom kávéjával. A jelenet nagysága azonban Jimmie monológjában rejlik, melynek fontos része a kávéról szóló magyarázat, amivel stílusosan a lényegre is tér. :)

  A bakancslistás kávé – „nevetni, míg a könnyem kicsordul”

  Sokak kedvence, A bakancslista egy megható, mégis humoros történet, melynek két főszereplője örökre belopta magát a szívünkbe. A kávé ezúttal kiemelt szerepet kapott a filmben, hiszen a Kopi Luwak története a film talán legmegindítóbb jelenetét tette felejthetetlenné.

  Elfogyott a kávé? Akkor pánikolj!

  Az Airplane második részében láthatjuk azt a kissé túlzó, de nagyon tipikus reakciót, amit a kávé hiányának gondolata vált ki mindannyiunkból. :)

  A felsorolt klasszikusokból is látszik, hogy a kávé nemcsak élvezeti cikk, de elmaradhatatlan része az életünknek; megszínesíti a mindennapokat, társunk a vidámságban, vigaszunk a szomorúságban, és egyszerűen üresek lennénk nélküle.

  Neked melyik a kedvenc filmes kávés jeleneted?

  magyar