A kávé és a sör hatása az agyadra

A kávé és a sör hatása az agyadra

  • img

    A kávé és a sör hatása az agyadra

    Te is bármikor szívesen meginnál egy kávét vagy egy korsó sört, netán egy merész kombinációt is kipróbálnál? Nos, erre semmi szükség, hiszen ez a két csodaszer külön-külön is tökéletesen megállja a helyét. Sőt, valójában fontos szerepet játszhatnak abban, hogy jobban menjen a gondolkodás, vagy éppen gyorsabban tudjál befejezni egy feladatot. Megmutatjuk, hogy ez a két ital hogyan befolyásolja agyadat, figyelj jól!
     

    Mi is a kreativitás valójában?

    A kreativitás alkotóképességet, teremtőképességet jelent, amely során a különféle képességek szerveződése lehetővé teszi az elszigetelt tapasztalatok összekapcsolását, újszerű értelmezését és új formában történő megjelenését.” – Guilford

    Ezeket a kapcsolatokat a neurotranszmitterek kontrollálják, úgy mint az adenozin, ami jelez az agyadnak, amikor kifogyóban vagy az energiából, és lelassítja az idegsejtek közötti kapcsolatokat a receptorokhoz való kötődésével. Ezért van az, hogy néhány óra munka után már úgy érzed, teljesen tompa az agyad. Ilyenkor hasznos egy kis pihenőt tartani, azonban nem árt, ha ezekre az esetekre van egy titkos fegyvered is.

     

    Az agyad reakciója a kávéra

    Minden kávéfogyasztó ismeri a fekete csodálatos hatásait. Ilyenkor nemcsak energikusabbnak, de fókuszáltabbnak is érezzük magunkat, beszédstílusunk pedig összeszedett és követhető, ráadásul munka közben megállíthatatlanok vagyunk. Mindez azért történik, mert a már előbb említett adenozinokat a kávé blokkolja, így nem jut el az agyunkig a „fáradt vagyok” jelzés, ezzel kicselezve szürkeállományunkat. A hatás pedig már 5 perc alatt észrevehető, a csúcshatás azonban 15 perc és 2 óra eltelte között jelentkezik.

     

    Tipp: Ha kávét iszol, érdemes azt délelőtt vagy koradélután tenni, hiszen 5-10 óra alatt ürül ki a szervezetedből, ami hatással van az alvási ciklusodra, így a kreativitásodra is.

     

    Sok alkoholista híresség, kevés részeges könyvelő

    A kávé azon dolgozik gőzerővel, hogy úgy érezd, rengeteg energiád van, az alkohol viszont a kreativitásodat befolyásolja a maga módján.

    Miután megittál néhány sört, fókuszáltságod csökken, ugyanis a memóriád működése lelassul, és egyre kevésbé érdekel a körülötted lévő világ. Azonban ez pozitív hatással lehet a kreativitásra, hiszen az agyad szabadon szárnyalhat, így mélyebb, izgalmasabb dolgok jutnak eszedbe. Ha pedig eléred a 0,007 %-os alkoholszintet (kb. 2 sör), még inkább szárnyra kap leleményességed.

     

    Az alkohol jobb ötleteket eredményez

    Egy korábbi tanulmány megmutatta, hogy az alkohol valóban segíti az ötletek kialakulását. Dave Birss összehozott egy 18 fős csoportot, akik kreatív munkát végeznek, majd két részre osztotta őket. A csapat egyik fele annyi alkoholt ivott, amennyit nem szégyellt, a másik végig józan maradt. Kaptak egy konkrét feladatot, amire ötletet kellett hozniuk. Az eredmény meghökkentő volt, bár nem a részeges csapat jött a legtöbb ötlettel, a legjobb 5-be mégis onnan jutott be négy! Talán az alkohol nem a legjobb mód arra, hogy fókuszált legyél, és figyelmed a tetőfokára hágjon, de néhány helyzetben igen jól jöhet.

     

    Mindig tartsd a mértéket!

    Mind a kávé, mind a sör hasznosnak bizonyult bizonyos típusú feladatok elvégzésénél, persze mértékkel, azonban nem érdemes olyankor lehúzni őket, amikor részletgazdag vagy analitikus projektekkel kell foglalkoznunk. Az adrenalin koffeintartalmának növekedése és a munkamemória gátlása miatt hajlamosabbak vagyunk a hibák elkövetésére.

    Ha néhanapján a sör mellett döntesz, ne igyál többet kettőnél, és ügyelj rá, hogy ez ne haladja meg a maximum heti 1 alkalmat. A kávé és a sör jótékony kémiai változásokat hoznak létre a testedben, de emellett ügyelned kell az egészséges életmódra is. Minőségi alvással, egészséges étkezéssel és beiktatott szünetekkel majdnem ugyanazt a hatást érheted el, mintha ittál volna egyet a kedvencedből. A túl sok italfogyasztás mindkettő finomság esetében hatásvesztő. Ha az adrenalin és a kortizol stimulálása túlságosan szabályos, a mellékvesék, amelyek felszívják az adrenalint az energizálás érdekében, fokozatosan egyre több adrenalint igényelnek majd, hogy ugyanolyan érzést kapjanak, mint azelőtt.

     

    Forrás

    magyar