A kávéfüggőség 6 fázisa - de ne vedd túl komolyan!

A kávéfüggőség 6 fázisa

  • img

    A kávéfüggőség 6 fázisa

    Ó drága kávé, Te, a társadalmunk gerince, az élet alfája és ómegája! Hát hogyan birkóznánk meg a hétköznapokkal a Te koffeintől túlfűtött, atyai ölelésed nélkül? Emlékszel, hogy estél szerelembe az élet értelmét világosabbá varázsoló nedűvel? Most felelevenítjük! A függőség melyik fázisában éled mindennapjaidat?

    Kísérletező

    Emlékszel? Először csak a pörkölt babszemek illata csapta meg az orrod, mely kicsit visszatetsző volt, mégis vonzott. Aztán a zörgő-morgó kávéfőzőt állták körbe az ismerőseid, mint egy örökkön mosolygós nagymamát, aki kedvességével és jóságával beragyogja a mindennapokat. Nem bírtad tovább, így kíváncsiságból belehörpintettél a furcsa, fekete italba, és az ártatlanságodat aznap temetted el.

    Szabálykövető

    Ezután szigorúan kijelentetted: te bizony nem leszel egy, a sok elvakul koffeinfüggő közül! Nem engeded meg magadnak azt a luxust, hogy a fizetésed nagy részét trendi kávéházak kasszájában hagyd, vagy hogy fejfájás gyötörjön a kínzó koffeinhiány miatt! Szigorúan reggeli mellé, egyszer egy nap ittad meg kedvenc lattédat. Ittad…

    Megszállott

    Aztán egyszer csak észrevetted: rohamosan fogy a kávékészlet, a kiképzést nem bíró kotyogósok és a konyhai polc is már meg-megrogy a kávésbögrék halmai alatt. Igen, ekkor ismerted be magadnak: ez visszafordíthatatlan és kikerülhetetlen kávéaddikció.

    A függőség

    Már el sem tudtad dönteni, hogy mire figyelmeztet a szervezeted: épp hiányban szenved, mert aznap még csak egy csészét hörpintettél fel kutyafuttában? Vagy épp az ötödik bögre kávé után jelentkező heves szívdobogás jelentkezik? Már rég nem létezik számodra az alvás mint fogalom, a fizetésed nagy részéből kávéházak virágzanak fel, illetve a tikkelő szem élménye sem ismeretlen számodra. Kezdesz ráeszmélni, hogy ezt a jelenséget ideje kezelned!

    Az elvonó

    Már beismerted, hogy problémád van. De te egy erős, (kávé)független ifjú vagy, aki nem fél szembenézni a galád, kávézó ismerősöktől, a kávébabpörköléstől átitatott irodától. „Erős vagyok. Csak udvariasan elutasítom a kínálókat” – mantrázod magadban, de ember tervez…

    A visszaeső

    Oké, feladod. Ez így nem élet. Megtanultad a leckét, levontad a következtetéseket, és úgy érzed, megoldottad az élet értelmét: az élet kávé nélkül szívás. És most nem csak a megvonással járó kellemetlenségek miatt. Egyszerűen csak a világ sötétebb hely a kedvenc sós karamellás lattéd nélkül. Kész, vége, soha többé nem mondasz le a kedvenc feketédről. És hogy miért? Erre bizony komoly érveid vannak:

    Forrás

    magyar