Kávés zabkása variációk

Kávés zabkása variációk

  • img

    Kávés zabkása variációk

    A zabkása az egyik legtutibb reggeli, ráadásul remekül variálható, friss gyümölccsel, aszalványokkal, magvakkal, a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Most olyan variációkat mutatunk, melyekbe egy kis kávét is csempészhetsz!

    Fahéjas-kávés zabkása

    Ezeket készítsd elő:
    125 gr zabpehely
    50 ml tej
    1 banán, összenyomkodva
    50 g apróra darabolt étcsokoládé
    fél tk. instant kávé
    1 tk. fahéj
    1 tk. vaníliakivonat

    A zabpelyhet keverd el annyi forró vízzel, amennyit felvesz. Amikor már jól megpuhult, egyszerűen keverd hozzá a többi alapanyagot és folyamatos kevergetés közben melegítsd még egy kicsit. Amikor a csoki szépen elolvadt, az instant kávé és a fahéj is feloldódott, már kész is vagy! Oszd el két tálba a zabkását, és ízlés szerint szórd meg mogyoróval, mandulával, goji bogyóval, aszalt gyümölccsel (jól megy hozzá a vörös áfonya, cseresznye és meggy). 


    Pikk-pakk zabkása idénygyümölccsel

    Hozzávalók:
    50 g apró szemű zabpehely
    fél csésze tej (nagyon finom mandula- vagy mogyorótejből, de lehet sima tej, rizstej, lényeg, hogy tej legyen :)) 
    fél csésze frissen lefőzöttkávé
    idénygyümölcs

    A gyümölcsön kívül rakj mindent egy lábasba, keverd össze és főzd fel. A sűrűségét ízlésed szerint szabályozhatod, ha túl sűrűnek találod a masszát, adj hozzá egy kis vizet vagy tejet. Vedd le a tűzhelyről a zabkását! Ezen a ponton rakhatsz a keverékbe pl. fehér-, ét- vagy tejcsokit, de ha éppen szezonja van valamilyen gyümölcsnek, akkor válaszd inkább azt! A gyümölcsöt egyszerűen kockázd fel, és keverd a zabkásához. Kiválóan működik barackkal, áfonyával, málnával, almával és szilvával is (utóbbi kettőhöz keverj egy kis fahéjat is), viszont a lédúsabb gyümölcsöket (pl. dinnye, narancs) inkább fogyaszd önmagában, ne a zabkásáddal.


    Egyéjszakás proteines zabkása

    Amire szükséged lesz:
    100 gr apróbb szemű zabpehely
    30 gr natúr vagy vaníliás fehérjepor
    2 evőkanál chia mag
    1 evőkanál kakaópor
    1 evőkanál méz vagy juharszirup
    egy teáskanál őrölt fahéj
    1 csésze főzött kávé
    0,5 dl tej
    tetszőleges mennyiségű fagyasztott meggy (magozott, félbevágott)
    egy marék apróra vágott mogyoró vagy mandula

    Egy nagyobb tálban keverd össze a zabpelyhet, fehérjét, chia magot, kakaóport, majd mehet hozzá a méz vagy juharszirup és a fahéj is. Most öntsd rá a kávét, keverd alaposan össze az egészet, majd egy éjszakát hagyd állni. Reggel vegyél elő két kisebb tálat, oszd el bennük a zabkását, öntsd fel hideg vagy meleg tejjel, keverd össze, és szórd meg a tetejét meggyel és mandulával!

     

    Próbáld ki valamelyiket, és mondd el nekünk, hogy ízlett!


    Források: runnersworld, muscleandfitness 

    magyar