Kávézási szokások a világban – III. rész

Kávézási szokások a világban – III. rész

  • img

    Kávézási szokások a világban – III. rész

    A sorozatunk előző két részében többek közt elrepültünk a titokzatos Indiába, belekóstoltunk a temperamentumos Kubába, és megismertük a hagyományos Etióp kávékészítés csínját-bínját. A világ kávéit közelebb hozó cikksorozatunk újabb részében az olasz és spanyol kávéfogyasztási szokásait mutatjuk be Neked, kedves Olvasó. Készen állsz a mediterrán utazásra?
    Olaszország

    Amikor a kedves Utazó Olaszországba látogat, valószínűleg a híresen jó kávé híre megelőzi annak kipróbálását. Ez nem meglepő, hiszen az olaszok nemzeti kincsnek tekintik a jó kávét, így kevésbé nívós helyeken is isteni finom kávéval találkozhat az utazó.

    Kávérendeléskor számtalan „keresztkérdésre” számíthat az óvatlan vendég: tűzforrón kéri a kávéját, vagy inkább egyből fogyasztható állapotban? Vizet kér mellé? Milyen vizet? Tejjel kéri? De drága Utazó, vigyázz! Az utolsó kérdésre nehogy igennel felelj a délután során: ha olasz módra szeretnél kávézni, cappuccinót csak a reggelid mellé fogyassz!

    Akkor milyen kávét igyak a nap hátralévő részében? - kérdezheti a kedves Utazó teljes joggal. Rendelj kávét, és presszót kapsz cserébe! A nap bármelyik szakaszában fogyasztható kicsi, de annál erősebb italt az olaszok cafféként ismerik, az eszpresszó megnevezés kevésbé ismert. Fogyaszthatod al bar, vagyis a pultnál gyorsan felhörpintve, vagy al tavola, vagyis asztalnál egy baráti csevej mellett, de elvitelre kérni udvariatlanság. Baráti beszélgetések mellé kérhetsz caffé corettót: a feljavított kávét egy kis brandy-vel vagy grappával bolondítják meg.

    Spanyolország

    És ha a kedves Utazó az ibériai félsziget felé veszi az irányt, hogyan készüljön a spanyol látogatásra? A három legspanyolosabb kávét nem érdemes kihagyni a kávé-bakancslistáról: café cortado, café bombón, illetve café con leche. A cortadót pici üvegpohárban tálalják, melyben egy kevés, forró tejjel felöntött eszpresszó gőzölög. Fogyaszd egészséggel reggeli vagy szieszta után!

    churros és cortado

    A café bombón az igazán édesszájú Utazónak kötelező elem: az eszpresszó és a sűrű, édes tej egyenlő arányú házasításából születő kávé tökéletes kiegészítője lehet az édes reggelinek: kérj churrost mellé az igazi és hamisítatlan ibériai reggeli érdekében!

    A spanyolok legnépszerűbb kávéja a café con leche. Ugye milyen gyönyörűen hangzik? A Café con leche azonban nem más, mint a mezei tejeskávé spanyol megfelelője.

    magyar