Kávézás a világ körül – IV. rész

Kávézás a világ körül – IV. rész

  • img

    Kávézás a világ körül – IV. rész

    A világkörüli kávékalandozások során most a legromantikusabb nemzet cukrászdáiban teszünk virtuális sétát, majd egyik legkedvesebb szomszédunk kávéspecialitásából válogatunk. Tarts velünk Franciaország és Ausztria kávéházaiba pár bekezdés erejéig!
    Franciaország

    Ülj le, dőlj hátra, és repülj velünk a romantika és kultúra fellegvárába, Párizsba! Ajánlhatunk egy lágy sanzont virtuális sétánkhoz?

    Mielőtt utunkat a Champs-Élysées felé vennénk, érdemes betérni egy eldugott kis pékségbe, cukrászdába vagy kávéházba a hamisítatlan francia reggeliért. Ahogy belépünk, croissant és frissen, szinte feketére pörkölt kávé illata lengi be az étert.

    A helybéliek ekkor már reggel elszürcsöltek egy csésze feketét, de a munkahelyig vezető „hosszú utat” is kávéval kísérik végig, melyet útközben szereznek be. Hogy milyen formában fogyasztják? A napindító bagett vagy croissant mellé Café au Lait-t, azaz tejeskávét kérnek! A forró tejjel felöntött kávét hatalmas bögréből kortyolhatod, miközben lágy romantika ölel körül: randevúk kedvelt helyszínéül is szolgál a nyugodt kávéház, aminek most te is kicsit részese lehetsz. A fiatal gerlepárok mellett üzletemberek, baráti társaságok, családok színesítik a kávéházi közeget.

    Ám a kávélelőhelyek nem csak reggel népszerűek: az ebéd és a vacsora lezárásában is főszerepet tölt be a fekete ital, a finom francia süteményeket például Café Express, azaz eszpresszó kíséri. Ha azt szeretnéd, hogy a presszót felöntsék egy kis tejjel, kérd a Café Noisette-t!

    Mint láthatod, a franciák több csésze kávét is képesek elkortyolni a nap folyamán. Kicsit beleszédültél a koffeinbombába? Semmi szükség aggodalomra! Az ún. French Press kávéfőzővel készülnek fekete italaik, melyek alacsonyabb koncentrátumú kávé előállítására képes, mint a nálunk megszokott. Nézd csak, akár te is elkészítheted ezeket a lágy italokat:

    Már csak 3 aranyszabályt kell megjegyezned, és kávérendelésedet garantáltan nem kíséri szemöldökfelhúzás vagy fejcsóválás:

    • Soha se kérj ízesített kávét!
    • Soha se kérj tejszínhabot!
    • Soha se kérj filteres kávét!

    Bon voyage!

    Ausztria

    Ausztria, s azon belül is Bécs és Salzburg méltán híres meseszép kávéházairól, tradicionális kávéházi kultúrájáról. A csodálatos épületek és a hamisítatlan osztrák vendéglátás már az UNESCO szellemei kulturális örökségévé is váltak!

    A kávéház az a hely, ahol nem néznek ki, ha kedvenc könyveddel bekucorodsz egy eldugott asztalhoz ugyanazt az egy bögre kávét szürcsölve órákon át. A kávéház az a hely, ahova nyugodt szívvel szervezhetsz üzleti megbeszélést vagy baráti találkozót. A kávéház az a hely, ahova elhívhatod kedvesedet, s a romantikus pillanatokat ízletes Sacher tortával, Mozart golyóval, linzertortával vagy bécsi kuglóffal kísérheted.

    Milyen kávét kérj, hogy igazi osztrákként élhesd meg a kávéházi hangulatot?

    A bécsieknek rengeteg jellegzetes italuk van, így amikor „csak egy kávét” rendelsz Ausztriában, leginkább kérdő tekintet kapsz válaszul. Ezer és ezerféle kávévariációból válogathatsz, itallapok kedvelt eleme például a likőrrel vegyített fekete ital, melyet pici ezüst tálcán, pohár vízzel és gyakran egy darabka csokival tálalnak. Ha reggelire fogyasztanád, kérd a bécsi pékek találmányával: kiflivel! És milyenek is azok az osztrák különlegességek? Most mutatunk párat a teljesség igénye nélkül:

    A bécsi melange gőzölt tej és bécsi pörkölésű kávéból főzött presszó egyenlő arányú házasításából születik, tejszínhabbal koronázzák meg.

    A kapucíner kapucinus szerzetesek után kapta a nevét: a hosszú kávét sok-sok tejszínhabbal tálalják.

    A bécsi pörkölésű babból főzött kávét sárgabaracklikőrrel keverik, tejszínhab ennek a tetejéről sem hiányozhat: így születik a Biedermeier kávé.

    A fiákert rummal vagy konyakkal készítik, tejszínhabbal a tetején tálalják.

    Kaisermelange, avagy császár melange a hamisítatlan bécsi kávé, felvert tojássárgája, méz és cukor elegye.

    Mária Terézia elkészítésénél egy kevés narancslikőrt kevernek a presszóhoz.

    magyar