A koffeinmentes kávé mítosza

A koffeinmentes kávé mítosza

  • img

    A koffeinmentes kávé mítosza

    A kávékultúra virágzása és pezsgése óta folyamatos misztérium lengi körbe a koffeinmentes kávé fogalmat. Tényleg lehetséges? Na de mégis hogyan? Valóban nincs benne koffein? Egészséges ez egyáltalán? Mi értelme van koffein nélkül? Benned is régóta motoszkálnak hasonló kérdések? Akkor olvass tovább, mert cikkünkben igyekszünk lerántani minden leplet! 

     

    Sokan egészségügyi okok vagy áldott állapotuk miatt, míg mások koffeinfüggőségük leküzdésére látják a kiutat a koffeinmentes kávéban. Bármi is motiválja őket az érzékeny búcsúban, csupán csak kevesen vannak tisztában azzal, hogyan is jut el bögréjükig a megszelídített fekete.

    A kávé koffeinmentesítésére többféle eljárás is létezik, de a három legelterjedtebb mód a következő: oldószeres módszer, a szén-dioxidos eljárás és a swiss water tecknika. Minden esetben a zöld, még pörköletlen szemeket veszik kezelésbe.

    Az oldószeres eljárás során, mint minden módszer alapanyagaként, a zöld kávészemeket használják fel. Első lépésként vagy gőzzel hőkezelik, vagy hatalmas tartályokban áztatják addig, míg vízáteresztő képességük el nem éri a kívánt fokot. Miután elérték a szükséges szintet, a tartályban lévő vizet metilén-kloridra vagy etil-acetátoldószerre cserélik, mely a megpuhult kávészemekbe könnyen bejutva megköti a koffeint. Ezután alaposan átmossák, mely során a koffeines oldószer távozik, majd pedig kiszárítják a szemeket. Költéghatékonysága miatt ez az egyik legszélesebb körben használt eljárás.

    Az előzővel ellentétben a szén-dioxidos módszer a legköltségesebb megoldás, többek között emiatt is inkább a top kávégyárak használják prémiumtermékeik koffeinmentesítéséhez. A technika kulcsmomentuma a szén-dioxid nehezen elcsíphető, folyékony és gáz halmazállapota között egyensúlyozó állapota. Ezt felhasználva vonják ki a zöld, pörköletlen kávészemekből a koffeint. Ahhoz, hogy a kívánt szén-dioxid állapotot elérjék, speciális nyomású gépeket használnak. A legmodernebb eljárással készült koffeinmentes kávék a legfinomabbak.

    Hasonlóan költséges, mégis kimondottan új eljárás a swiss water (svájci vizes) módszer, melynek az előzőekhez képesti legnagyobb előnye környezetbarát mivoltában rejlik. Az áztatásos módszer során a megpuhult kávészemekből szén segítségével hajtják ki a koffeint.

    Tényleg koffeinmentes a mentes?

    Valójában nem. Bármennyire is modernek a fent említett megoldások, a 100%-osan koffeinmentes kávé ismeretlen, ugyanis még a legbiztosabb eljárásokkal kivont kávék is tartalmaznak minimális koffeint. Ettől függetlenül az egészségügyi okok miatt koffeinmentes kávéra áttérők orvosukkal egyeztetve és az ő beleegyezésével fogyaszthatják, ugyanis míg egy hagyományos kávé 135 mg koffeint tartalmaz, addig a mentes változat csupán körülbelül 5-9 mg-ot tud felmutatni. 

    magyar