Mint egy király? 3+1 tévhit egyik legfontosabb étkezésünkről, a reggeliről

Mint egy király? 3+1 tévhit egyik legfontosabb étkezésünkről, a reggeliről

  • img

    Mint egy király? 3+1 tévhit egyik legfontosabb étkezésünkről, a reggeliről

    A reggeli a legvitatottabb étkezésünk - sokan kihagyják, mások szerint egy kiadós reggeli nélkül nem is indulhat el a nap. Lássuk, melyek a leggyakoribb tévhitek és mi a valódi igazság!

    Reggelire bármit ehetek; az italok nem számítanak a kalórabevitelbe; ha egyáltalán nem eszek délelőtt, biztosan lefogyok – és még fel lehetne sorolni néhány egyértelmű tévhitet, ami a reggelizés körül terjeng, pedig óriási szerepe van a helytelen vagy kihagyott reggelinek például az elhízásban is. Az egészséges és minőségi reggeli nem luxus, és nincs szükség több órás szertartásra ahhoz, hogy fontos tápanyagokhoz juttassuk a szervezetünket már a korai órákban.

    1. Reggelire a szénhidrát a legjobb Sajnos már régen tudjuk, hogy reggel sem ehetünk úgy, mint egy király. Kifejezetten rosszat teszünk a vércukrunkkal, ha minden reggel határok nélkül engedünk a csábításnak, és kakaós csigát eszünk karamellás tejjel. Kezdjük a napot lassan felszívódó szénhidrátokkal és fehérjékkel, ha pedig édességre vágyunk, válasszunk pl. zabpelyhet aszalt gyümölcsökkel, banánpalacsintát, de a sonka, sajt, tojás és sok-sok zöldség kombó is mindig kellemes napkezdés. 

    2. Ha nem reggelizem, lefogyok! Sokan hatékonyabbnak gondolják a fogyókúrájukat, ha délelőtt egyáltalán nem esznek. Valójában ez fordítva igaz, hiszen a reggeli kihagyásával számos vitamintól és hasznos energiaforrástól fosztjuk meg a szervezetünket, amit nem is tudunk pótolni a nap folyamán, így azon kapjuk magunkat, hogy időszakosan ránk tör az ehetnék. Reggelizz okosan, és akkor tényleg igény szerint fog alakulni a tested!

    3. Működik, ha délig csak gyümölcsöt eszem? Újabb táplálkozási tévhittel találjuk szembe magunkat, ha azt gondoljuk, egészséges, ha délig kizárólag gyümölcsöt fogyasztunk. Az egészséges táplálkozás irányelvei alapján naponta 5-6 alkalommal kellene étkeznünk. A három főétkezésnek komplettnek kell lennie, tízóraink és uzsonnánk tartalmazhat például gyümölcsöt vagy gyümölcslevet, valamilyen töltetlen és nem magas sótartalmú kekszet, esetleg joghurtot, kefirt.

    +1. A reggeli kávé, tea, gyümölcslé nem számít a kalóriabevitelbe Nem igaz, hiszen minden korty épp úgy számít, mint minden falat. Az ideális reggelinek a napi kalóriaszükségletünk negyedét kell kitennie, amibe beletartoznak az italok is, így ebben az esetben is használhatunk édesítőszert a kávéba, teába. A napi kb. 8-10 pohárnyi folyadékmennyiség egy részét kiteheti a reggeli kávé, tea vagy gyümölcslé. Figyelj rá, hogy a fekete teának és a kávénak is vízelvonó hatása van, tehát kortyolj el eggyel több pohár vizet. Apropó, a tiszta víz némi friss citrommal pedig ébredés után tesz jót a szervezet napkezdő hidratációjában.

     

    magyar