A nyár lenyűgöző kávékülönlegességei

A nyár lenyűgöző kávékülönlegességei

  • img

    A nyár lenyűgöző kávékülönlegességei

    Rengeteg nyári hűsítő létezik, hiszen bármelyik hideg ital megoldás lehet a nagy melegre. Szerencsére még a szeptemberi indián nyár is sok-sok napsütéses órával vár bennünket, így bátran ajánljuk, hogy próbáld ki kávés hűsítőinket! A nagyszerű ízek keveredése mellett a kávé biológiailag pozitív hatásai is segítik átvészelni a melegebb napokat. Bónuszként a továbbiakban felsorolt kávékülönlegességet otthon is könnyűszerrel elkészítheted!

    A 2017-es nyár szenzációja volt a tonikos kávé, ami azóta is töretlenül menetel előre, újabb rajongókat nyerve meg magának. Elkészítése roppant egyszerű: ízlés szerint jeget teszünk egy lehetőleg átlátszó pohárba (de csak a látvány miatt), majd nagyjából ¾-ig töltjük tonikkal. Ezután a frissen elkészített eszpresszónkat csorgassuk a jégre, amin szépen eloszlik a kávé, és zseniális vizuális élményben részesít minket. Íze különleges, a tonik kesernyés és a kávé markáns ízvilága pazarul kiegészítik egymást. Ínyencek egy szelet citromot is tehetnek a tonikba, majd erre csepegtethetik a kávét.

    A 2018-as nyár újdonsága a frissen facsart narancslé és a kávé házasítása volt. A jég itt is fontos szerepet játszik, és ha lehet, tényleg frissen facsart narancslével készítsük el frissítő nedűnket. Ez esetben is lassan csorgassuk rá kávénkat (20-30 ml eszpresszót) a jégre, a színek és ízek remek kollaborációja itt sem marad el!

    Két nagy kedvencem is volt 2019 nyarán a kávés jeges tea és a kávés limonádé. Mindkettő fura lehet első hallásra, de amint belekortyolunk, minden kétségünk tovaszáll. Elkészítésükhöz egy-egy adag eszpresszóra lesz szükségünk.

    A kávés jeges teát érdemes egy általunk preferált gyümölcsteából készíteni, mivel a gyümölcstea nem tartalmaz koffeint. A tea enyhe fanyarsága és a kávé élénkítő íze remekül passzol egymáshoz, pláne, ha a végén egy narancsszelettel körbekenjük a poharunk peremét, és egy szelet narancshéjból (peel) egy leheletnyi illóolajat az ital tetejére spriccelünk fogyasztás előtt!

    Limonádés kávénk elkészítése semmivel nem bonyolultabb, mint az előzőé. Ízlés szerinti ízesítéssel (én a citrusosat javaslom), mentával, friss gyümölccsel, valamint az elengedhetetlen eszpresszóval megbolondítva remek kiegészítője lehet egy forró nyári napunknak!

    Egy egyszerű, otthon könnyen elkészíthető hűsítővel zárnék. A házi cold brew kevés munkával és egy kis várakozással remek otthoni megoldás lehet a meleg napokra. 500 ml hideg vízhez nagyjából 40 g közepesen durva kávéőrleményre lesz szükségünk. Elegyítsük össze a vizet és a kávét, majd keverjük meg kicsit. Ezután az üvegünket tegyük hűtőbe 8-10 órára. Kivétel után ízlés szerint higíthatjuk még vízzel, és tejjel is ízesíthetjük.

     

    Ha bármilyen kávéval kapcsolatos kérdésed van, írj üzenetet itt a Facebook-oldalunkon!

    Biró Bence, a Bravos baristája

    magyar