A szódabikarbóna legjobb felhasználási módjai otthonodban

A szódabikarbóna legjobb felhasználási módjai otthonodban

  • img

    A szódabikarbóna legjobb felhasználási módjai otthonodban

    A szódabikarbónához legtöbben akkor nyúlunk, ha egy finom sütit szeretnénk sütni, háztartási boltokban azonban kaphatunk nem étkezési célra szánt verziót is. Miért? Ez a sokoldalúan felhasználható, környezetkímélő, természetes anyag hasznunkra válik akár a takarításban, a szépségápolásban vagy a szagtalanításban. Lássuk, mikor vetheted be ezt a csodaszert!


    A fürdőszobában

    1. Készíts fogkrémet! Vizezd be fogkefédet, majd mártsd a szódabikarbónába, hogy jól rátapadjon a por a sörtékre. Kezdd a tisztítást 1 percig a rágófelületeken, majd 1 percig a fogak külső és belső felszínét is tisztítsd meg! Öblítsd ki a szádat langyos vízzel, és már kész is vagy. A szódabikarbóna ledörzsöli a lerakódásokat, ráadásul fehérebbé is varázsolja a fogaidat.
    2. Tisztítsd meg a fésűdet! Végy egy tál langyos vizet, keverj el benne 1 teáskanál szódabikarbónát, és áztasd pár órán keresztül az oldatban a fésűt, hajkefét. A tisztaságot garantáljuk!
    3. Frissítsd fel ruháidat! Ha a mosószerhez 1-2 evőkanál szódabikarbónát keversz, sokkal tisztább, frissebb anyagokat kapsz! Különösen jó szolgálatot tesz izzadt edzőruhák, sokszor használt törölközők esetén.

     

    Szagtalanítás

    A szódabikarbóna a szagtalanítás nagyágyúja, nézd csak:

    1. Hűtő: 1 pohárba, csészébe rakj 2-3 evőkanál szódabikarbónát a hűtő polcára este, és reggelre garantáltan eltűnik minden kellemetlen szag! A hűtő kellemetlen szagát egyébként a kiszáradt kávézacc is kiválóan eltünteti.
    2. Vágódeszka: szórj egy kevés port a deszkára, dörzsöld jól be, majd öblíts, és tádám!
    3. Kuka: amint új szemeteszsákot raktál a kukába, hints 1-2 evőkanál szódabikarbónát a zacsiba, ezzel elejét veheted a rossz szagok terjedésének.
    4. Szőnyeg, kárpitok: szórd meg jól a szőnyeget, kanapét, székek ülőkéjét szódabikarbónával, hagyd pár órára magára, majd porszívózd ki a felületeket. Ezzel egyébként a porszívódnak is kedvezel.
    5. Cipők: lehet ez egy kecses balerina vagy egy sokat látott futócipő, ha szódabikarbónát hintesz bele, és használat előtt jól kirázod, az illatára nem lesz panaszod.
    6. Lefolyó: 2-3 evőkanál szódabikarbóna és forró víz, már ennyi elegendő a lefolyóból visszacsapó büdös megakadályozására. Ha dugulással nézel szembe, a szódabikarbónára önthetsz kevés ecetet is, de nagyon vigyázz, mert kölcsönhatásba lépnek, és „habosodni” kezd az elegy. Ne érj hozzá, nehogy megégessen! Kicsit hagyd őket magukra, majd forró vízzel öblítsd le!

     

    Takarítás

    Szórj nedves szivacsra szódabikarbónát, és tisztítsd meg vele:

    • a kádat,
    • a csempét,
    • a kézmosót, mosogatót,
    • a mikrót.

    Kávéfoltok, odaégett ételek könnyedén eltávolíthatók, ha 1 liter forró vízben feloldasz 2-3 evőkanál szódabikarbónát, és beáztatod az edényeket. Utána a szivacs dörzsi részével mosogass el, és légy büszke a végeredményre.

    Tiszta plüssállatot mindenkinek! Vegyél egy műanyag zacskót, tedd bele a plüsst, pár evőkanál szódabikarbónát, csomózd be a zacsit, és rázd jól össze! Ezután vedd ki az állatot, kicsit paskold meg, hogy mindenhol pormentes legyen, és kész is.

    Vegyszermentes felmosás: tegyél 2-3 evőkanál szódabikarbónát egy vödör forró vízbe, és moss fel a szokásos módon! Ha plusz fertőtlenítő hatást szeretnél elérni, akkor csepegtess a vízbe teafaolajat, amit a gyógyszertárban, drogériákban tudsz beszerezni.

     

    Pro tippek

    Puffadsz a babtól, lencsétől, sárgaborsótól? Tegyél egy késhegynyi szódabikarbónát a főzővízbe, vagy ha még időben vagy, akkor egy teáskanálnyit abba a vízbe, amibe előzetesen beáztatod a hüvelyeseket.

    Hosszabb élettartamú virágok! Egy kevés szódabikarbóna a vázába, és sokkal több ideig gyönyörködhetsz a vágott virágod szépségében!

     

    Neked is van egy jó házi praktikád? Írd meg nekünk!

    magyar