Tejeskávé változatok – te hányfélét ismersz?

Tejeskávé változatok – te hányfélét ismersz?

 • img

  Tejeskávé változatok – te hányfélét ismersz?

  Rengetegen vagyunk, akik a kávét nem is tudjuk elképzelni tej nélkül – van, aki csak egy icipicit, van, aki jó sokat önt a fekete nedűhöz. Egy biztos azonban: a tejeskávénak rengeteg változata van a tej mennyiségétől és felhasználási módjától függően. Most ezeket vesszük sorra!

  A legegyszerűbb: latte (a klasszikus tejeskávé)
  Főzöl egy adag kávét, ízlés szerint édesíted, és öntesz hozzá egy kis hideg vagy felmelegített tejet? Akkor Te bizony a klasszikus lattéra esküszöl!
   
  A legnépszerűbb: a cappuccino
  Nem is kérdés, a cappuccino a kávézók sztárja a mai napig! Eredetileg három összetevője van, melyeket egyenlő arányban kell használnunk: frissen főzött eszpresszó, forró tej és tejhab. Otthon is könnyedén elkészítheted, csak önts egy adag kávét a csészébe, majd lassan add hozzá a felgőzölt, forró tejet és tejhabot!   
  A macchiato kávék
  Az espresso macchiato esetében a kávéhoz éppen hogy csak adunk egy kicsi tejhabot, és máris elkészült az italunk. Ezzel szemben, ha latte macchiatót szeretnénk készíteni, akkor először a felhabosított tej kerül a pohárba, a kávét pedig lassan öntjük hozzá, hogy szépen elkülönüljenek a rétegek. Mivel a latte macchiato nemcsak finom, hanem mutatós is, érdemes kicsit magasabb üvegpohárban elkészíteni.
   
  A szívmelengető: melange
  Inkább a bekuckózós időszakra jellemző a fogyasztása, hiszen egy pár csepp méz minden hűvös szellőt feledtet velünk. A melange elkészítéséhez szükséged lesz 2-3 kávéskanál mézre, 2 dl habosított tejre és 1 adag eszpresszóra. Nézd meg a videóban, hogyan tudod otthon is tökéletesen elkészíteni! Ugye, milyen egyszerű?   
  Kávéfanok kedvence
  A cafe au lait az igazi kávéfanok egyik kedvenc kávéja, pedig csak 2 adag eszpresszó kávét kell összekeverni hasonló mennyiségű gőzölt tejjel, és már kész is!   
  Két különlegesség, amit mindenképp próbálj ki!


  A flat white mostanában nagyon népszerű, és egyben kicsit különlegesebb is, mint az eddig felsoroltak. Miért? 1/3 rész dupla ristrettóból és 2/3 rész ún. mikrohabból (hígabb cappuccino hab, melyben kis buborékok vannak) áll. Ezzel az aránnyal egy nagyon könnyed, bársonyos kávét tudunk készíteni.


  A cafe cortado attól lesz izgalmas, hogy nemcsak összeöntünk kb. 60 ml tejet és ugyanennyi eszpresszót 1-2 kávéskanál cukorral, hanem a tejet előbb felforraljuk az édesítőszerrel, majd habosra turmixoljuk, csészébe töltjük, és utána jöhet bele a kávé! Szép réteges kávét kapunk így is, nézd meg a videónkon:


   

  magyar