Fessünk kávéval!

Fessünk kávéval!

  • img

    Fessünk kávéval!

    A kávé felhasználásának rengeteg módja van, szinte csak képzeletünk szabhat neki határt. Reggeli és napközbeni üzemanyagunkon túl növeszthetünk vele hajat, készíthetünk belőle dekorációt vagy egy isteni desszertet. És az eszedbe jutott már, hogy festhetsz is vele? Nekünk igen, be is mutatjuk, hogyan.

    Gondolj csak bele, ha egy-egy korty fekete tévútra tér, ugye, milyen nehéz kiszedni a ruhából? Ez alapján logikusnak tűnik úgy tekinteni rá, mint egy festékre. Állagából és sűrűségéből adódóan úgy érdemes kezelni, mint a vízfestéket. Számtalan árnyalata létezik, ami nemcsak a kávé pörkölésétől és fajtájától, de hígításától is függ. Minél több vízzel keverjük, annál világosabb árnyalatot kapunk végeredménynek. Érdemes a kávé fajtájával is játszani: az instant kávé sűrűbb és sötétebb, míg a lefőzött kávé többnyire áttetszőbb lesz.

    Az ecsetválasztás

    A festés egyik legfontosabb kérdése, hogy milyen eszközt használjunk. Kávéfestés esetén mi a puha verziókat javasoljuk, abból is érdemes kipróbálni az egészen vékonytól kezdve, a lapos és szélesig, ami csak van otthon.

    A színpaletta felállítása

    Érdemes több, különböző poharat előkészíteni a kávé különböző árnyalatainak, így nem áll fenn a veszélye annak, hogy túlságosan híg és átlátszó lesz a folyamatos ecsettisztítás majd kávéba mártogatás során.

    Készítsük elő a terepet!

    Mivel sok vizet tartalmaz a festőanyagunk, így válasszunk minél vastagabb papírt, ezzel elkerülhetjük, hogy felpöndörödjön a „vásznunk”! Miután a területet kávébiztossá alakítottuk újságpapírok vagy bármilyen foltfogó segítségével, jöhet a papír, amit alapozzunk le egy víz és egy leheletnyi kávé kombinációjával! Mivel ez lesz a kép háttere, érdemes minél világosabb, szinte fehéres-tejeskávés színt kikevernünk hozzá. Miután megszáradt, kezdődhet a festés!

    Fessünk!

    Ha bizonytalanok vagyunk kézügyességünkben, halványan ceruzával meghúzhatjuk a körvonalakat, amik a színárnyalatokat választják majd el egymástól. Érdemes a legsötétebb színnel kezdeni. Arra figyeljünk, hogy rétegezésnél mindig várjuk meg, amíg az alsó réteg megszárad, mielőtt ráhúzzuk a következőt! Kiemeléshez válasszunk egy vékony, hegyes ecsetet, amit sima vízbe mártogatva használjunk!

    Utolsó lépések

    Miután elkészült a mestermű, várjuk meg, amíg teljesen megszárad! Ne ijedjünk meg, ha száradás után a színeink sötétebbek lesznek. A kávéképről tudni kell, hogy nem szereti se a közvetlen napfényt, se a párát. Ha biztosra akarunk menni, érdemes üveglappal borítani.

    Kedvet kaptál hozzá, és kipróbáltad? Örömmel vennék, ha megosztanád velünk a végeredményt! 

     

     

    magyar