Kávé, energiaital, tea. Melyiket válasszam?

Kávé, energiaital, tea. Melyiket válasszam?

  • img

    Kávé, energiaital, tea. Melyiket válasszam?

    Különböző élethelyzetekben különböző energiaforrás után kutatunk, és az sem mindegy, milyen hatást szeretnénk elérni. Egy utolsó vizsgaidőszaki hajrában gyakrabban kerülnek elő az energiaitalok, a reggeli ébredés után egy csésze kávé, délutáni beszélgetésnél pedig sokszor egy jó tea mellett döntünk, főleg a hidegebb hónapokban. Melyik mit tud, hogyan hat, és mikor ajánljuk? Kávé, tea és energiaital kisokosunk következik.

    Kávé

    A kávé talán a legelső dolog, ami eszünkbe jut, ha koffeinre van szükségünk. Jól esik egy presszó, de jeges kávé vagy melange formájában, édesítő nélkül vagy kockacukorral, hideg és meleg tejjel is. Mindenki megtalálja a számára legszimpatikusabb változatát, ezért is olyan kézenfekvő, ha energiabummra van szükségünk.

    A kávé normális mennyiségben serkenti a központi idegrendszert, élénkíti az agyat, pörgeti a szívet, a csersav pedig tágítja az érfalakat, ezáltal stimulálja az érrendszert. Az élénkítő hatása igen gyorsan le is zajlik szervezetünkben, a vérnyomást 1-3 órára dobja meg kb. 10%-kal.

    Tudtad? Igazából téves a gondolat, miszerint a kávé megszünteti a fáradtságot. Arról van szó ugyanis, hogy a koffein olyan mesterséges állapotot képes előállítani az idegrendszerben, amit energikusságnak érzékelünk, ezáltal vagyunk képesek még órákon keresztül „éb(e)ren lenni”. Azt is tartsd szem előtt, hogy a kávé nem fog segíteni, ha sokáig megvonod az alvást a szervezetedtől!

    Mikor hasznosul legjobban a kávé? Ha egy normál alvási ciklust tekintünk, ami reggel 7 órás ébredést feltételez, akkor javasolt 9:30 és 11:30, 12 óra körüli ebéd után pedig 13:30 és 17 óra között meginni kávénkat. A napi limit 300 mg koffein, hogy ez a mennyiség mikből tevődhet össze egy nap, arról itt írtunk bővebben.

    Tea

    Főként a hidegebb hónapokban jut eszünkbe teát készíteni, de az arab országok kultúrájából kiindulva nyáron is érdemes fogyasztani. Számos ízletes teafajta kapható a sima fekete vagy zöld tea mellett, a mi kedvenceink a borsmenta, a jázmin, a chai és az Earl Grey. Írd meg Te is a kedvencedet kommentben!

    A tea kiválóan alkalmas az agy serkentésére, ráadásul folyadékpótlónak és feszültségoldás gyanánt is tökéletes választás. A zöld tea – a feketével ellentétben – egyenletesebben szívódik fel, és hosszabb ideig tart a hatása, alacsonyabb koffeintartalom mellett. Rengeteg antioxidánst tartalmaz, emiatt szervezetünk hálás lesz fogyasztásáért.

    Tudtad? A teafogyasztást sem szabad túlzásba vinni! Számos kutatás bebizonyította, hogy napi 10 pohárral már károsíthatjuk májunkat és vesénket, egy erősebb teával pedig gyomrunknak sem teszünk jót, könnyen kialakulhat gyomorégés tőle.

    Energiaital

    Az energiaitalok főként a fiatalok körében hódítanak, és sajnos gyakran alkohollal együtt fogyasztják, ami nagyon káros mellékhatásokkal jár, ezért ez a kombináció erősen tiltólistás. Fő összetevője a koffein, de sokszor kísérője a taurin, a ginszeng és a guarana is. Általában a taurintartalmuk miatt tiltják is a normál italként történő forgalmazásukat például Franciaországban, Olaszországban, Norvégiában és Dániában.

    Az energiaital élénkítő hatásának mechanizmusa: szűkíti a perifériás ereket és tágítja az agyi ereket, ennek eredményeként növeli a központi idegrendszer vérellátását. A benne található cukor nagyon gyorsan megdobja az energiaszintünket, a szénsav pedig hozzájárul, hogy szélsebesen a vékonybélbe jussanak és felszívódjanak az italban lévő anyagok.

    Tudtad? Ha sok energiaitalt iszol, veszélynek teszed ki magad. Feleslegesen emelgeti állandóan a vérnyomásodat és a pulzusodat, ráadásul mivel dobozonként akár 300 mg koffeint is tartalmazhat, már egy darabbal kockáztatod a koffein túladagolását!

    Mindig figyelj, mennyi koffeint vittél be a szervezetedbe! A koffein túladagolása nem vicc, ha ezekkel a tünetekkel találkozol, lassíts a tempón, vagy súlyosabb esetben fordulj orvoshoz: kézremegés, erős szívdobogás, szapora légzés, szorongás, hirtelen jelentkező súlyos fejfájás, migrén, pánikroham.

    Forrás: 1, 2

    magyar