Kávézás terhesség és szoptatás alatt

Kávézás terhesség és szoptatás alatt

  • img

    Kávézás terhesség és szoptatás alatt

    Tudjuk, hogy imádod a kávét, és ezt a cikket olvasva azt is gyanítjuk, hogy hamarosan a kávé helyett egy trónörökös lép imádatod dobogójának legfelső fokára. Na de azt tudtad, hogy a koffein nemcsak a mamára, de a kis pocaklakóra is hatással van?

    Ha azok közé a szerencsésebb nők közé tartozol, akik nincsenek rosszul már a reggeli kávé émelyítő szagától is a terhesség ideje alatt, és ráadásul még olthatatlan vágyat is érzel a kis feketéd iránt, akkor jobb, ha tovább olvasod cikkünket! Hiszen Te is tudod, hogy az elkövetkezendő időszak a magzat egészségéről fog szólni.

    Mennyire kockázatos, és milyen élettani hatásokkal számolj koffeinfogyasztóként?

    Bármennyire is jól esik egy napindító fekete vagy ebéd után egy habos kávécsoda, a túlzott koffeinbevitel megviseli a baba szervezetét, ugyanis nagy mennyiségben kerül bele a pici véráramába. Ráadásul velünk ellentétben az ő szervezete a szükséges enzimek hiányában jóval lassabban képes csak lebontani a koffeint.

    A magas koffeinbevitel csökkentheti az újszülött súlyát. Egy brit kutatás szerint például azok a nők, akik 200 mg-nál több koffeint fogyasztottak, átlagosan 60-70 grammal kevesebb súlyú babáknak adtak életet. Szélsőséges esetekben (napi több mint 200 mg) pedig a vetélés kockázata is megduplázódhat azáltal, hogy a koffein lelassítja a magzat vérkeringését és anyagcseréjét.

    Bár összességében az eddigi kutatások többnyire megoszlanak a koffein babára gyakorolt hatását illetően, nem érdemes játszani a kicsi egészségével. A legjobb, ha egy időre érzékeny búcsút veszel tőle. Ha ezt egyelőre még elképzelhetetlennek tartod, akkor az új kulcsszavad legyen a mértékletesség: a kis mennyiségű koffeinbevitel megengedett, de mindenképp egyeztess előtte orvosoddal! Kérd ki a véleményét, és fogadd meg tanácsait, hisz az olthatatlan sóvárgás nem tesz jót se a mamának, se a babának.

    Mikor ihatod?

    A koffein köztudottan felgyorsítja az anyagcserét és vízhajtó hatású, ezért a fontosabb vitaminok, úgy, mint a C-vitamin, kálcium és vas felszívódását gátolhatja. Hogy ez mit jelent pontosan? Azt, hogy az étkezéseket vagy vitaminbevitelt megelőző és követő 2 órában ne nagyon nyúlj koffein után!

    Nem csak a kávé tartalmaz ám koffeint! Egy korábbi cikkünkben már összeszedtük, hogy mi minden tartalmazza ezt a serkentő vegyületet. Vedd hát ezt is figyelembe koffeinkalkulációd során!

    A nyári várandósság alatt a hőség szerepében egy új tényező kerül a képbe. Ilyenkor kiemelkedően fontos megtalálni a bevitt folyadékmennyiség egyensúlyát. A túl sok vízfogyasztás vízmérgezést, míg a kevés dehidratáltságot okozhat. Azt már biztosan Te is tudod, hogy a kávé vízhajtó hatású, így ennek függvényében pótold a folyadékbevitelt. Ráadásul sokan nem tudják, de a tej pótolja a meleg következtében elvesztett elektrolitokat, így a tömör gyönyör helyett válaszd a tejes kávécsodát!

    Érdemes a terhesség alatt megbarátkozni a gyümölcsteák, vizek és gyümölcslevek gondolatával. De a chai- és gyömbértea, citromos víz és séta a szabad levegőn is nagyszerű élénkítő alternatíva. Élvezd az áldott állapot időszakát, hiszen a 9 hónap és szoptatás után bőven lesz még alkalmad hódolni a szenvedélynek. Ha pedig nem a koffein utáni vágy hajt, hanem a kávézás hangulata és élménye, akkor jusson eszedbe, hogy ma már koffeinmentes kávét is találsz! Bár mint már korábban kifejtettünk, nem létezik a 100%-ig koffeinmentes kávé, így ezt is mértékkel fogyaszd!

    magyar