A tökéletes tejhab titka
Szeretnél készíteni egy jó tejhabos kávét, de sehogy sem sikerül jól felgőzölni a tejet? Hamar összeesik a hab? Most megmutatjuk, hogyan érheted el a tejhab tökéletes állagát!
Mielőtt belekezdenénk a tejhab készítésének rejtelmeibe, néhány fontos alapelvet vegyünk sorra:
- Minimum 2,8 százalékos zsírtartalmú, friss tejből készítsük! Minél magasabb a tej zsírtartalma, annál szebb és krémesebb tejkrémet/tejhabot tudunk készíteni.
- Mindig hideg tejet használjunk!
- Habosításnál kb. 60 °C legyen a tej!
- A habosított tejet midig csak egyszer használjuk fel!
Jöjjön az elkészítés lépésről lépésre:
- Töltsük a tejet a fémkancsóba!
- Engedjük ki a gőzcsapból a vizet a száraz gőzig!
- A kávéfőző gőzkarjának csövét helyezzük úgy, hogy az éppen a tejbe érjen!
- Nyissuk ki teljesen a gőzszelepet!
- A tej emelkedésével a kancsót lassan mozgassuk lefelé!
- Néhány másodpercet kell csak várni, hogy a tej térfogata megfelelő legyen.
- Ekkor süllyesszük a gőzkart a tejbe 2-3 másodpercre, majd zárjuk el!
Fontos! A tejhab elkészítése után engedjük ki a gőzkarból a benne maradt vizet és tejet, és mindenképpen tisztítsuk meg a kart! Miután végeztünk a gőzöléssel, érdemes a fémkancsót lekocogtatni a munkalapon,így a buborékokat kiütögetjük a tejkrémből/tejhabból, valamint körkörös mozdulatokkal elegyítsük a tejhabot/tejkrémet, aminek a felszíne a végén csillogós fényes lesz!