Így hozhatod ki a maximumot a kávéból

Így hozhatod ki a maximumot a kávéból

  • img

    Így hozhatod ki a maximumot a kávéból

    Emlékszel még az első kávéélményedre, amikor kipattantak a szemeid, és egyből beindultak az agyadban a fogaskerekek? Fogadjunk, hogy ez az emlék már a homály feledésében is csak jóindulattal kereshető meg. Még azt is megkockáztatjuk, hogy sokszor egy-egy fekete után a kávéfőzés előtti állapotnál is nehezebb a szemeidet nyitva tartani. Ne aggódj, a legtöbb kávéimádóval előfordult már ilyen. Mutatjuk a megoldásokat.

    A kávé fajtájának kiválasztása

    Nem mindegy, hogy mikor milyen kávét emelsz le a polcról. Az arabica kevésbé savas és alacsonyabb koffeintartalmú, így a “sokszor kevesebb” kávé híveinek ajánljuk. Ezzel fenntartható egy viszonylag egységes állapot nagyobb löketek és ébrenléti zuhanások nélkül. A robusta szemek viszont magasabb koffeintartalmúak, így érdemes ezt akkor választani, ha hirtelen van szükséged egy nagyobb löketre vagy jobb koncentrációs készségre. A boltok polcain kapható kávékra egyértelműen rá van írva, hogy melyik fajtát tartalmazzák, de azt jó tudni, hogy a legtöbb a két típus különböző arányú keverékéből készül. Korábban részletesebben erről itt írtunk.

    Időzítés

    A reggeli ébredést követően szervezetünk kortizolt, azaz egy olyan hormont termel, amitől éberebbnek érezzük magunkat. Ugyanez történik dél körül is. Éppen ezért, ha pont abban az időszakban gurítunk le egy feketét, amikor szervezetünk amúgy is az ébrentartásunkon munkálkodik, azzal olyannyira felboríthatunk mindent odabenn, hogy akár koffeinérzékennyé is válhatunk. Ennek értelmében mi azt javasoljuk, hogy az ébredést követő 2-3. órában kortyolj bele először kedvenc kávédba. Természetesen, ha előtte már megetetted a pocakodat. Ugyanez igaz az ebéd utáni időszakra is, azzal a kiegészítéssel, amit már karácsonyi túlélő cikkünkben is elmeséltünk, hogy ne egyből a nagy ebéd után gurítsuk le a feketét. Ha elmélyülnél ennek biológiai okaiban, itt találod cikkünket. Ha erre a két időzítési szempontra odafigyelsz, nagyobb eséllyel élvezheted a koffein pozitív hatásait.

    Ízesítés és kísérők

    Az sem mindegy, hogy mit eszel hozzá vagy előtte, hiszen elég sok minden tud hatással lenni a koffein felszívódására. Gondoltad volna, ha megcukrozod a kávét, azzal meghosszabbíthatod annak hatását? De a grapefruit fogyasztásával is el tudjuk húzni a kávé lebomlásának folyamatát. Azok viszont, akik a dohányzók táborát erősítik, jobb, ha tudják, hogy a nikotin beindítja az anyagcserét, emiatt kisebb adag fekete is elég az ébren maradáshoz. Ami tiltólistás, az az üres gyomor. A kávé éhgyomorra történő fogyasztása ellen korábban a fokozott gyomorsavtermelés egészségtelen hatásait emeltük ki. Állításunkat továbbra is tartjuk annyi kiegészítéssel, hogy az álom bikinialak eléréséhez is nagyobb távolságra lökjük vele magunkat. Mégpedig azért, mert az üres gyomorra legurított kávé megdobja az inzulintermelést, amitől sóvárogni fogunk az édesség után. Ráadásul a beindult savtermelés miatt, amikor valóban étel kerül a gyomrunkba, már nehezebben fogja tudni szervezetünk megemészteni azt.

    Aludj egyet!

    Bár elsőre furcsának tűnhet, de állítólag, ha a kávé után ledőlsz 10-15 percre aludni, a kávé hatására az agyad sokkal magasabb fordulatszámon ébred, mintha kávé nélkül aludtál volna el, vagy le sem feküdtél volna szundizni, csak iszol egy kávét. Furcsának tűnik, de ha cikkünkben már itt jársz, akkor valószínűleg nálad sem az igazi már a hatása, így érdemes lehet kipróbálni.

    Ha már semmi sem használ

    Rendszeres kávéfogyasztás mellett bárki találkozhat azzal az érzéssel, hogy nem használ már a koffein. Sőt, azt is érezhetjük, hogy szinte ellentétes hatást vált ki belőlünk. Ilyenkor tanácsos kicsit visszafogni a kávéivást. Ha el tudod képzelni pár napodat vagy hetedet nélküle, akkor állítsd teljesen parkoló pályára! Ha elképzelhetetlen, akkor igyál kevesebbszer, és a kihagyott kávézásokat cseréld teára. Néhány hét alatt látványos eredményt érhetsz el, és újból hatással lesz rád a kávé.

    Ha kíváncsi vagy a magyarázatra, hogy egy idő után miért nem hat ugyanúgy a kávé, kövess minket, és egy következő cikkünkben eláruljuk!

     

     

     

    magyar